Revolucija u upravljanju automobilima stiže već za dvije godine!

General Motors razvija tehnologiju koja će u nekim situacijama sama upravljati automobilima tako da vozač neće stiskati papučicu gasa niti imati ruke na volanu

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.09.2014. / 09:02

Revolucija u upravljanju automobilima stiže već za dvije godine!

Google i neke automobilske kompanije dugo vremena rade na razvoju automobila kojima će u potpunosti upravljati računala, a iako je do sada postignut velik napredak s ovom tehnologijom, automobile bez vozača na cestama ne trebamo očekivati barem još desetak godina. No, iz General Motorsa najavili su kako već za dvije godine stižu velike promjene u načinu upravljanja njihovih automobila koje će vozačima omogućiti da u određenim situacijama maknu nogu s papučice gasa i ruke s volana i puste da automobil sam vozi.

Također, GM razvija i VTV (vehicle-to-vehicle) tehnologiju putem koje će automobili međusobno komunicirati i upozoravati vozače na prometne nesreće ili gužve kako bi oni mogli na vrijeme promijeniti planiranu rutu i izbjeći probleme u prometu. Ovakvu revoluciju u vožnji automobilima na jučerašnjoj konferenciji za novinare GM-a predstavila je direktorica Mary Barra koja je rekla da će njihova tehnologija u budućnosti pomoći u sprječavanju prometnih nesreća i smanjenju prometnih gužvi te je uvjerena da će vozači prihvatiti ove novitete u vožnji jer su oni 'odgovor na svakodnevne probleme koje ljudi žele riješiti'. Vozači će moći prepustiti automobilima vožnju na autocestama pri maksimalnoj brzini do 110 km/h na kojima će oni sami upravljati, ubrzavati i kočiti te u prometnim gužvama u kojima će se automobili sami kretati i zaustavljati u kolonama.

General Motors 'Super Cruise' opciju za autonomno upravljanje automobila možemo očekivati u nekim modelima Cadillaca (na Bloombergu napominju kako još nije poznato ime konkretnog modela niti koliko bi automobili s takvom ugrađenom tehnologijom mogli koštati) već za dvije godine, ali Barra naglašava da će, i kada vozači prepuste upravljanje samom automobilu, oni i dalje morati biti na oprezu i uvijek spremni preuzeti kontrolu nad automobilom te će, naravno, oni i dalje snositi odgovornost za eventualne prometne nesreće. Također, i ona vjeruje da razvoj potpuno autonomnog vozila, odnosno automobila koji će ljude moći sam voziti bez ikakve potrebe za vozačem, ne treba očekivati prije sljedećeg desetljeća. 

Foto: General Motors

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti