Istražitelji sa Sveučilišta u Washingtonu razvili su novu tehnologiju pomoću koje mogu “pokupiti” WiFi signal te pomoću njega puniti baterije.

Sistem koji se naziva “power-over-Wi-Fi” radi na vrlo jednostavan način. Wi-Fi prenosi energiju koja se može “pokupiti” pomoću vrlo jednostavne antene. Vamsi Talla, čovjek koji stoji iza ove tehnologije, ističe kako je spojio antenu na temperaturni senzor smješten blizu WiFi rutera, te primijetio promjene u voltaži na drugom uređaju koji je bio smješten u neposrednoj blizini.

Nadalje, studenti su kasnije spojili kameru na antenu koja može proizvesti crno-bijele slike s vrlo malom potrošnjom energije. Nakon samo 35 minuta, kamera je zahvaljujući ugrađenim kondenzatorima bila u mogućnosti proizvesti sliku. Ekipa je probala puniti baterije na Jawbone fitnes narukvici, što im je također pošlo za rukom.

Iako zakon trenutni ne dopuštaju slanje više od jednog watta po ruteru, istražitelji su do sada uspješno testirali razne kamere, senzore temperatura i baterije za punjenje. Također, Talla ističe kako ova tehnologije može biti korisna za nadzor, odnosno mogu se puniti uređaji koji su smješteni negdje vani, s obzirom da router može napajati druge uređaje čak i preko zida.

Foto Flickr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju