Revolut proširuje investicijsku ponudu u Hrvatskoj

Korisnici Revoluta u Hrvatskoj i diljem EGP-a sada mogu ulagati u korporativne i državne obveznice te primati redovite isplate s fiksnom stopom – do 5,5 % godišnje (bruto).

Martina Čizmić | 18.06.2024. / 09:00

Ulaganje, ilustracija (Foto: Getty Images)

Revolut je svojoj je investicijskoj ponudi u Hrvatskoj dodao i obveznice. Investicijske usluge u EGP-u pruža Revolut Securities Europe UAB (Revolut).

Naime, nedavno reprezentativno istraživanje koje je provela tvrtka Dynata u ime Revoluta u Hrvatskoj i pokazalo je da čak 37 posto Hrvata ima nisku toleranciju na rizik, što ih navodi da traže sigurnije opcije ulaganja. Hrvatski građani su najkonzervativniji ulagatelji među 15 ispitanih europskih zemalja, gdje u prosjeku 29 posto ispitanika daje prednost sigurnijim investicijskim opcijama. Nadalje, 17 posto ispitanika iz Hrvatske želi diversificirati svoje portfelje, a istodobno biti otvoren za umjeren rizik.

Obveznice se izdvajaju kao dobra polazna točka za ulagatelje koji su manje skloni riziku, jer obično nude visoku razinu stabilnosti i mogućnost znatne diversifikacije portfelja. Dobar kreditni rejting i zaštita od inflacije dodatno doprinose njihovoj privlačnosti za ulagače koji traže stabilnost i mogućnost pouzdanih povrata. I vlade i korporacije koriste se obveznicama kao sredstvom za prikupljanje kapitala, nudeći investitorima priliku da učinkovito posuđuju novac u zamjenu za redovite isplate kamata i vraćanje uloženih sredstava na kraju. Različite vrste obveznica nude različite profile rizika i povrata, te ih treba procijeniti u skladu s tim. Prinosi obveznica također bi ih mogli učiniti dobrom zaštitom u slučaju većeg gospodarskog pada.

Kako ističu iz Revoluta, ponuda trenutno obuhvaća blizu 40 korporativnih i državnih obveznica, a popis će se proširiti u nadolazećim mjesecima. Minimalni iznos za početak ulaganja u obveznice je 100 USD/EUR, uz 0,25 posto fiksne naknade po trgovanju (minimalna naknada je 1 USD/EUR). Mogu se primjenjivati druge naknade.

Korisnicima je dostupno više od 2.800 dionica tvrtki uvrštenih na američkim i europskim burzama te preko 500 fondova kojima se trguje na burzi (ETF-ova), kao i alati za praćenje izvedbe ulaganja u stvarnom vremenu, kao što su popisi za praćenje uživo, grafikoni trgovanja i tržišne vijesti – sve unutar Revolut aplikacije.

Nastavljamo širiti Revolutovu ponudu ulaganja s obveznicama, izvrsnim načinom diversifikacije investicijskog portfelja, zaštite od neizvjesnosti i stvaranja fiksnog prihoda. S većim potencijalnim prinosima i prednostima diversifikacije, obveznice nude uvjerljivu alternativu za ulagače koji žele izgraditi bogatstvo i sačuvati kapital, istaknuo je Rolandas Juteika, voditelj odjela za imovinu i trgovanje (EGP).

Podsjetimo, Revolut je nedavno uveo široku lepezu opcija ulaganja za svoje klijente u cijelom EGP-u, a sve su dostupne unutar aplikacije Revolut: američke i europske dionice, ETF-ovi i sada obveznice. Tvrtka je također predstavila paket usluga Trgovanje Pro – plaćenu pretplatu koja nudi, među ostalim pogodnostima, pristup cjenovnim pogodnostima (npr. niže provizije i veća ograničenja veličine naloga) i dodatne analitičke značajke. Za manje iskusne ulagače, Revolut nudi svoju uslugu Robo savjetnika, koja je najprikladnija za klijente koji uopće nemaju iskustva s trgovanjem, imaju malo iskustva ili jednostavno nemaju vremena za opsežna istraživanja i aktivno trgovanje.

Iz Revoluta ipak ističu kako je svako ulaganje rizik te ne mogu jamčiti da će investicijski ciljevi korisnika biti postignuti ili da će portfelj ostvariti povrat.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti