Milijuni ljudi, ponajviše mladih, svakodnevno provode sate i sate igrajući online multiplayer videoigre, a osim zabave, igranje s ljudima iz raznih dijelova svijeta nekada rezultira i prijateljstvima, otkrivanjem novih interesa te osjećajem pripadnosti u društvu. To su pozitivne strane igranja videoigara na internetu, no kako je pokazalo istraživanje organizacije za ljudska prava Anti-Defamation League (ADL), na takvim online gamerskim servisima postoje brojne opasnosti koje mogu iznimno negativno djelovati na gamere.

Zlostavljanje na internetu (Foto: Getty Images) Maltretiraju vas na internetu? 5 savjeta kako tome stati na kraj

Prvenstveno, riječ je o zlostavljanju koje je u online multiplayer igrama doživjelo čak 74 posto osoba koje su sudjelovale u ovom istraživanju, od čega je 65 posto njih doživjelo "ozbiljno zlostavljanje" koje uključuje i prijetnje fizičkim nasiljem i uhođenje. Kao razloge zlostavljanja više od 50 posto ispitanih navelo je zlostavljanje bazirano na rasi, etničkom porijeklu, vjeri i seksualnoj orijentaciji. Također, u nekim slučajevima dio gamera tijekom igranja širi i ekstremističke ideologije pa je četvrtina ispitanih svjedočila veličanju bijele rase, a u manjem broju slučajeva gameri su negirali holokaust, odnosno veličali Islamsku državu.

Slika nije dostupna Opasnost je sve veća, a odrasli znaju sve manje: Kako zaštititi djecu i mlade od nasilja na internetu?

Igra u kojoj je zlostavljanje najčešće, barem među gamerima u SAD-u, jest Dota 2, u kojoj je skoro 80 posto ljudi doživjelo neki oblik zlostavljanja, a nakon nje slijede PUBG, Overwatch i League of Legends sa 75 posto. Što se utjecaja zlostavljanja na gamere tiče, 23 posto njih zbog toga postanu "manje društveni", zbog čega dio njih u potpunosti izbjegava online multiplayer igre ili prestaje s igranjem igara koje su na lošem glasu zbog zlostavljanja.

Izvor: Rock Paper Shotgun

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju