Rezultati istraživanja o zlostavljanju u videoigrama mogli bi vas šokirati

Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je čak 74 posto osoba koje igraju online multiplayer igre doživjelo neki oblik zlostavljanja, dok su dvije trećine njih doživjele "ozbiljno zlostavljanje".

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.08.2019. / 10:24

Videoigre (Foto: Getty images)

Milijuni ljudi, ponajviše mladih, svakodnevno provode sate i sate igrajući online multiplayer videoigre, a osim zabave, igranje s ljudima iz raznih dijelova svijeta nekada rezultira i prijateljstvima, otkrivanjem novih interesa te osjećajem pripadnosti u društvu. To su pozitivne strane igranja videoigara na internetu, no kako je pokazalo istraživanje organizacije za ljudska prava Anti-Defamation League (ADL), na takvim online gamerskim servisima postoje brojne opasnosti koje mogu iznimno negativno djelovati na gamere.

Zlostavljanje na internetu (Foto: Getty Images) Maltretiraju vas na internetu? 5 savjeta kako tome stati na kraj

Prvenstveno, riječ je o zlostavljanju koje je u online multiplayer igrama doživjelo čak 74 posto osoba koje su sudjelovale u ovom istraživanju, od čega je 65 posto njih doživjelo "ozbiljno zlostavljanje" koje uključuje i prijetnje fizičkim nasiljem i uhođenje. Kao razloge zlostavljanja više od 50 posto ispitanih navelo je zlostavljanje bazirano na rasi, etničkom porijeklu, vjeri i seksualnoj orijentaciji. Također, u nekim slučajevima dio gamera tijekom igranja širi i ekstremističke ideologije pa je četvrtina ispitanih svjedočila veličanju bijele rase, a u manjem broju slučajeva gameri su negirali holokaust, odnosno veličali Islamsku državu.

Slika nije dostupna Opasnost je sve veća, a odrasli znaju sve manje: Kako zaštititi djecu i mlade od nasilja na internetu?

Igra u kojoj je zlostavljanje najčešće, barem među gamerima u SAD-u, jest Dota 2, u kojoj je skoro 80 posto ljudi doživjelo neki oblik zlostavljanja, a nakon nje slijede PUBG, Overwatch i League of Legends sa 75 posto. Što se utjecaja zlostavljanja na gamere tiče, 23 posto njih zbog toga postanu "manje društveni", zbog čega dio njih u potpunosti izbjegava online multiplayer igre ili prestaje s igranjem igara koje su na lošem glasu zbog zlostavljanja.

Izvor: Rock Paper Shotgun

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti