Opasnost je sve veća, a odrasli znaju sve manje: Kako zaštititi djecu i mlade od nasilja na internetu?

Djeca i mladi ne mogu zamisliti život bez interneta, a upravo pola njih online putem doživi neku vrstu nasilja. Zabrinjavajuće statistike predstavili su i brojni hrvatski stručnjaci iz područja sigurnosti djece na internetu. U Hrvatskoj sve više djece postaje žrtvama internetskog nasilja.

Domagoj Mikić | 18.10.2017. / 07:45

Seksualno uznemiravanje, uvrede i prijetnje kruže internetom. A sve više djece upravo se tim medijem služi. Pritom su sve manje zaštićena.

To je jedan problem koji je, rekla bih, danas sve više i više raširen zbog činjenice da su djeca zapravo sva na društvenim mrežama, rekla je Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za djecu.

Porast za više od 15 posto kriminaliteta vezanog uz nasilje bilježi i policija.

Najčešće se radi o kaznenim djelima seksualnih zlostavljanja i iskorištavanja djece, iskorištavanju djece za pornografske sadržaje te krađi identiteta, kaže Ivan Jakić iz Ravnateljstva policije.

Čak 88 posto mladih izjavilo je kako su svjedočili zlobnim komentarima i radnjama na društvenim mrežama.

Zabrinjavaju i statistike koje kažu kako 70 posto predškolske djece koristi televiziju bez nadzora. Ništa bolja situacija nije ni s mobitelom i računalom: gotovo dvije trećine djece koristi ga bez nadzora roditelja. Najgore su brojke vezane za tablet – čak 75 posto djece koristi ga bez ikakva nadzora.

Ono postaje sve veći problem jer odrasli znaju čak i manje od djece, jer sustavnog obrazovanja o medijskoj kulturi djece nema niti u osnovnim niti u srednjim školama, rekla je Milas Klarić.

Svoja iskustva s hrvatskim kolegama razmijenila je i direktorica švedske vladine organizacije koja se bavi edukacijom mladih.

Mi imamo panele za djecu, nalazimo se s djecom, razgovaramo s njima, dakle ulažemo velike napore kako bismo bili sigurni da činimo pravu stvar koja će biti najbolja za njih, objasnila je Ewa Thorslund iz Swedish media Councila.

Sa sličnim programima uskoro bi trebali biti upoznati i roditelji i djeca diljem Hrvatske.

Organiziramo prezentacije za nastavnike i roditelje u 12 osnovnih škola. Znači, prvenstveni je cilj educiranje po pitanju ove problematike, rekao je Božo Šaravanja, organizator programa.

Zadatak roditelja jednostavan je, ali i izazovan: naučiti djecu da savjete iz svakodnevnog života prenesu i u virtualni svijet.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti