Rezultati poslovanja za 2022. godinu: Industrija videoigara u Novskoj bilježi porast zaposlenih i prihoda

PISMO programerima nudi zaokružen ekosustav zahvaljujući kojem posao mogu pronaći u postojećim tvrtkama Inkubatora i otvoriti vlastite tvrtke.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.12.2023. / 14:15

Predstavljanje poslovanja tvrtki u PISMO-u (Foto: PISMO)

Zahvaljujući Poduzetničkom inkubatoru PISMO powered by A1 Novska je postala središte hrvatske gaming industrije u kojoj se razvijaju videoigre, otvaraju novi startupovi te obrazuju budući developeri. Inkubator je pokrenut 2019. godine te u njemu trenutačno djeluje više od 80 startupova, a kako je pokazala analiza poslovanja kompanija koje djeluju u sklopu PISMA-a za prošlu godinu, a koju su proveli Hrvatska udruga izrađivača videoigara HU-IZ-VI i A1 Hrvatska, novljanska industrija videoigara bilježi porast zaposlenih i prihoda.

Djeca u ljetnom kampu za izradu videoigara Klinci oduševljeni kampom za izradu videoigara: Interes raste iz godine u godinu

Analiza je napravljena na osnovu ankete unutar industrije, ankete među potrošačima i na osnovu analize financijskih podataka tvrtki, a njene su rezultate predstavili Dominik Cvetkovski, predsjednik Hrvatske udruge izrađivača videoigara i Ivana Matanović, zamjenica ravnateljice Regionalnog koordinatora Sisačko-moslavačke županije. Cvetkovski je naglasio kako su u ovoj industriji dvije najzastupljenije primarne djelatnosti izdavanje računalnih igara i računalno programiranje, a ukupan iznos prihoda za 2022. godinu iznosi 821.121,72 eura, pri čemu većina vlasnika tvrtki i obrta dolazi iz Zagreba (13), zatim Kutine (7) te Novske (6).

Pokazatelj je to uspješnosti i važnosti provođenja Unity & Blender edukacija, kao i dolaska ljudi u Novsku, koji u njoj i ostaju. Najveća tvrtka po prihodima je ANIQ d.o.o.. Ta tvrtka čini gotovo 21,4% prihoda u inkubatoru PISMO. Zatim slijede Skypax d.o.o., Hiroma, Grow i Loomi.

Inkubator PISMO u Novskoj Projekt budućeg Centra gaming industrije nominiran za nagradu Emerging Europe Awards

Ivana Matanović podsjetila je kako je PISMO mjesto u kojem se uči, radi i druži, a programerima nudi zaokružen ekosustav zahvaljujući kojem posao mogu pronaći u postojećim tvrtkama Inkubatora, ali i otvoriti vlastita poduzeća za čije pokretanje mogu ostvariti i financijsku potporu.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti