Rezultati za 15 minuta: Australska tvrtka razvija test za COVID na bazi pekarskog kvasca

Australski znanstvenici razvijaju test koji bi za 15 minuta trebao dijagnosticirati COVID-19, a ključni je sastojak nove tehnologije pekarski kvasac.

Hina | 30.09.2020. / 15:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Biotehnološka tvrtka Xing Technologies dobila je od vlade države Queensland 1,5 milijuna australskih dolara za financiranje projekta XavTrap, koji su znanstvenici predstavili u srijedu i objasnili da bi trebao raditi slično kao test za trudnoću.

Nekoliko kapi posebne otopine stavlja se na štapić za uzimanje brisa iz nosa koji se zatim polaže na trakicu i u roku od 15 minuta, ovisno o stupnju zaraze, dobivaju se rezultati, objasnio je voditelj projekta Yadveer Grewal.

Kvasac je obložen česticama koje mogu uhvatiti virus poput trake na čičak. Kombinira se s tehnologijom trakice kao što se koristi u testovima za trudnoću.

Drugi testovi koji se mogu naći na tržištu odlični su, sve su to dobri testovi, ali ne mogu razlikovati živi od mrtvog virusa, objašnjava Grewal.

Jeftin i brz test mogao bi se koristiti u zonama visokog rizika kao što su bolnice, domovi za starije osobe i trgovački centri. Mogao bi se koristiti i za dijagnosticiranje denga groznice.

Sličan test razvija se i u Sjedinjenim Državama, a australske vlasti nadaju se da će njihov biti dostupan krajem 2020. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti