Amerikanac u 50-im godinama života iznenada je počeo govoriti naglaskom koji zvuči nevjerojatno irskom, a za tu promjenu odgovoran je rijedak oblik raka prostate. U medicinskoj literaturi dosad postoje još samo dva izvješća o karcinomima koji izazivaju sindrom stranog naglaska. Ovaj najnoviji slučaj je prvi takav povezan baš s rakom prostate.

Sindrom stranog naglaska je neobičan poremećaj govora koji može uzrokovati da osoba iznenada počne govoriti 'stranim' naglaskom bez poznatog razloga, s promjenama u izgovoru na načine koji nalikuju, barem površno, ritmu drugog dijalekta ili jezika. Sindrom je najčešće povezan s moždanim udarima ili traumatskim ozljedama mozga.

Rak, ilustracija Lijek za kolesterol mogao bi se koristiti u liječenju raka prostate

Najpoznatiji slučajevi

Najpoznatiji slučaj tog sindroma jest onaj Norvežanke iz 1941. godine, koja je zadobila ozljedu glave tijekom bombardiranja Osla. Nekoliko mjeseci kasnije, počela je govoriti nečim što je zvučalo kao njemački naglasak.

Ima i novijih primjera, a jedan takav pojavio se u vijestima prije samo nekoliko godina, kada se žena iz Arizone doslovno probudila govoreći kao "Mary Poppins". U njezinu slučaju uzrok za pojavu sindroma nije bio jasan.

Kad je riječ o slučajevima koji su definitivno povezani s nekom vrstom tumora, oni su pono rjeđi, a kao što je već ranije spomenuto, u znanstvenoj literaturi postoje još samo dva takva slučaja.

Jedina dva preostala slučaja uzrokovana tumorima

Prema studiji objavljenoj 2008. godine, žena u svojim 60-ima počela je govoriti drugačijim, neodređenim naglaskom nakon što joj se rak dojke proširio u mozak. U sličnom slučaju, Talijanka u svojim 50-ima s tumorom na mozgu odjednom je počela govoriti drugačijim ritmom i melodijom.

Unatoč pažnji koja se pridaje pričama u kojima ljudi iznenada razviju određeni strani naglasak, većina slučajeva sindroma stranog nafglaska generičke su promjene u govornoj produkciji, koje se ne mogu odmah povezati s bilo kojim određenim geografskim područjem.

Sven Ljubić, Antonio Sermek, Đurđica Ugarković Molekularni biolozi s IRB-a otkrili su novi krvni biljeg za metastatski rak prostate

Promjena 20 mjeseci nakon dijagnoze

Nedavni slučaj spomenutog muškarca iz SAD-a, kojem je dijagnosticiran rak prostate, rijedak je primjer promjene u glasu koja vrlo podsjeća na prepoznatljiv naglasak. Taj muškarac nije bio irskog podrijetla i nikada nije ni bio u Irskoj, no samo 20 mjeseci nakon što mu je dijagnosticiran metastatski rak prostate osjetljiv na hormone, počeo je govoriti južnoirskim naglaskom.

Za razliku od prethodnih slučajeva, taj muškarac iz SAD-a u početku nije imao nikakve vidljive tumore na mozgu, iako su se neki pojavili kako je bolest napredovala. S obzirom na vrijeme, liječnici sumnjaju da je pacijentov sindrom stranog naglaska bio rezultat rijetkog paraneoplastičnog neurološkog poremećaja (PND). PND nastaje kada rak izvan mozga pokrene imunološki odgovor koji može izdaleka utjecati na živčani sustav.

Doživotan učinak

Unatoč kemoterapiji i zračenju, pacijentov rak nastavio je brzo napredovati, postupno mu paralizirajući tijelo i, nažalost, u konačnici okončavši njegov život. Nesretni je čovjek, međutim, zadržao svoj irski naglasak do samog kraja.

MR uređaj Pronađena nova i revolucionarna metoda liječenja raka pomoću magnetne rezonance i sićušnih magnetskih kuglica

Ova neobična prezentacija naglašava važnost dodatne literature o sindromu stranog naglaska i PND-u povezanim s rakom prostate kako bi se poboljšalo razumijevanje poveznica između ovih rijetkih sindroma i kliničke putanje, pišu autori studije, koja je objavljena u znanstvenom časopisu BMJ Case Reports.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju