Pronađena nova i revolucionarna metoda liječenja raka pomoću magnetne rezonance i sićušnih magnetskih kuglica

Autori nove studije tvrde da njezini rezultati pružaju konceptualni dokaz za precizno i ​​učinkovito liječenje teško dostupnog glioblastoma, zajedno s drugim vrstama raka, poput raka prostate, koji bi mogli imati koristi od manje invazivnih terapija.

Branimir Vorša | 02.02.2022. / 10:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici s UCL-a (University College London) razvili su novu terapiju protiv raka koja upotrebljava MR uređaj u navođenju magnetskog sjemena kroz mozak, koje zagrijava i uništava tumore.

Novu terapiju britanski znanstvenici su proveli na miševima i nazivaju je minimalno invazivnom, slikom vođenom ablacijom ili MINIMA. Terapija se sastoji od feromagnetskog termosjemena koje se navigira do tumora magnetskim putem pomoću MR uređaja te se potom daljinski zagrije kako bi uništilo obližnje stanice tumora.

Rezultati istraživanja objavljeni su znanstvenom časopisu Advanced Science, a autori studije tvrde da pružaju konceptualni dokaz za precizno i ​​učinkovito liječenje teško dostupnog glioblastoma, zajedno s drugim vrstama raka, poput raka prostate, koji bi mogli imati koristi od manje invazivnih terapija.

MINIMA je nova terapija vođena magnetskom rezonancom koja ima potencijal izbjeći tradicionalne nuspojave preciznim liječenjem tumora bez oštećenja zdravih tkiva. Budući da je grijuće sjeme magnetsko, magnetska polja u MR uređaju mogu se koristiti za daljinsko usmjeravanje sjemena kroz tkivo do tumora. Jednom kada dođe do tumora, sjeme se može zagrijati, uništavajući stanice raka, a uzrokujući ograničeno oštećenje okolnih zdravih tkiva, pojašnjava profesor Mark Lythgoe s UCL-a i jedan od autora istraživanja.

UCL-ov tim pokazao je u studiji tri ključne komponente MINIMA-e na visokoj razini točnosti: precizno snimanje sjemena, navigacija kroz moždano tkivo pomoću prilagođenog MR sustava, praćenog s točnošću od 0,3 milimetra, i uklanjanje tumora zagrijavanjem u mišjem modelu.

Kraće vrijeme oporavka i manja mogućnost nuspojava

Feromagnetno termosjeme je kuglastog oblika, promjera dva milimetra i izrađeno od metalne legure, a implantira se površno u tkivo prije nego što se prebaci do stanica tumora.

Upotreba MR uređaja za isporuku terapije na ovaj način omogućuje snimanje terapeutskog sjemena i tumora tijekom cijelog postupka, osiguravajući da se liječenje provodi s preciznošću i bez potrebe za obavljanjem otvorene operacije. To bi moglo biti korisno za pacijente tako što će smanjiti vrijeme oporavka i minimizirati mogućnost nuspojava, ističe vodeća autorica studije Rebecca Baker s UCL-a.

MR uređaji su lako dostupni u bolnicama diljem svijeta i ključni su u dijagnostici bolesti poput raka. Rad na UCL-u pokazuje da terapija MINIMA ima potencijal podići MR uređaj s dijagnostičkog uređaja na terapijsku platformu.

Sada smo u mogućnosti snimiti i kretati se termosjemenom u stvarnom vremenu kroz mozak pomoću MR uređaja. Budući da se MR već koristi za otkrivanje granica raka, sjeme se može precizno pomicati kako bi se osiguralo da ne zaluta u okolno zdravo tkivo. Kako se sjeme vodi kroz tkivo, može se zagrijati da bi se uništio rak. Ovo kombinira terapiju i dijagnozu u jednom uređaju, stvarajući potpuno novu klasu slikovne terapije, kaže profesor Lythgoe.

Liječim pacijente s najčešćim oblikom raka mozga, glioblastomom. Nakon operacije prosječno vrijeme preživljavanja je 12 - 18 mjeseci. MINIMA može uspješno uništiti rak kod miševa i ima potencijal produžiti preživljavanje i ograničiti oštećenje susjednih moždanih tkiva kod pacijenata, dodaje dr. Lewis Thorne, jedan od koautora studije i konzultant neurokirurg u britanskoj Nacionalnoj bolnici za neurologiju i neurokirurgiju.

Poboljšanje preciznosti naših tretmana raka vjerojatno je jedna od najvećih nezadovoljenih potreba koje danas imamo. Svaki osmi muškarac imat će dijagnozu raka prostate. Dok tretmani kao što su radioterapija i kirurgija mogu biti učinkoviti, često uzrokuju neželjene i iscrpljujuće nuspojave, kao što su inkontinencija i impotencija. MINIMA nam može omogućiti da precizno ciljamo i uništimo tumorsko tkivo prostate, smanjujući štetu normalnim stanicama, kaže pak profesor Mark Emberton s UCL-a i vodeći stručnjak za rak u studiji.

Profesor Lythgoe otkriva i dugoročni plan znanstvenog tima u usavršavanju terapije MINIMA.

Promijenit ćemo oblik sjemena kako bi djelovao kao sićušni skalpel za rezanje koji bi se mogao voditi kroz tkivo, što bi omogućilo kirurzima izvođenje daljinski kontroliranih operacija, revolucionirajući neinvazivnu kirurgiju, naglasio je.

Izvor: EurekAlert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti