Letjelica Mars Express je 2018. godine snimila dugačak i rastegnut oblak koji se proteže iznad površine Marsa u dužini od oko 1500 kilometara od odavno ugašenog vulkana.

Oblak u pitanju naziva se Arsia Mons Produženi Oblak i nalazi se u južnoj hemisferi Crvenog planeta. Svakog proljeća ili ljeta na Marsu, taj se oblak misteriozno ponovno pojavi, a dosad ga je snimilo više sondi 2009., 2012., 2015. i 2018. godine. Posljednji put snimljen je prošle godine.

Nedavna studija nudi objašnjenje za porijeklo tog oblaka i njegovo konstantno pojavljivanje i nestajanje. U toj studiji se sugerira da je ta pojava češća nego što se dosad mislilo.

Znanstvenici koji proučavaju taj fenomen s Marsa usporedili su fotografije visoke rezolucije tog oblaka iz 2018. godine s drugim fotografijama koje datiraju unazad sve do 70-ih godina 20. stoljeća.

Nakon analize došli so zaključka da se gusti zrak uzdiže padinom u zoru te da ambijentalne temperature padaju kako taj zrak seže u visinu. Na otprilike 45 kilometara iznad površine, vjetar se širi, a vlaga kondenzira, hvatajući se za čestice prašine u zraku kreirajući ono što je na Zemlji poznato kao orografski oblak.

Arsia Mons Produženi Oblak Arsia Mons Produženi Oblak (Foto: ESA)

Oblak se širi otprilike 2,5 sati, dok ga vjetrovi brzine do 600 kilometara na sat raznose dalje od odavno ugaslog vulkana.

Promatranjima je utvrđeno da se oblak može izdužiti i do dužine od 1800 kilometara te širine do 150 kilometara, prije nego ispari na podnevnom suncu.

Znanstvenici naglašavaju da je ključ svega u vremenskom rasporedu sondi koje kruže u orbiti oko Crvenog planeta i u koje doba dana one prelijeću iznad tog područja.

Širenjem razumijevanja ovog jednog oblaka na Marsu unaprijedit će klimatske modele za Zemlju i Crveni planet, a isti bi mogli ključni za spašavanje našeg svijeta, prije nego li krenemo kolonizirati drugi.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju