Rimac Nevera postaje najbrži serijski električni automobil na svijetu

Postizanje takve brzine u cestovnom automobilu nevjerojatno je složeno, no ne i nemoguće zahvaljujući timovima za aerodinamiku i dinamiku vozila, koji su odradili nevjerojatan posao.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.11.2022. / 14:19

Rimac Nevera (Foto: Rimac)

Novi veliki uspjeh za hrvatsku tvrtku iz Sv. Nedelje. Nakon rekorda za ubrzanje Nevere od 8,582 sekunde na četvrtinu milje postavljenog prošle godine, čime je Nevera postala najbrže ubrzavajući serijski automobil na svijetu, sada je postavljen novi rekord. Naime, automobil je postigao najveću brzinu od 412 km/h, što ga čini najbržim električnim serijskim automobilom na svijetu.

Rimac Nevera (Foto: Rimac)

Slika nije dostupna Glavni programski inženjer Nevere jasno rekao gdje je granica ubrzanja budućih električnih hiperautomobila: "Ispod jedne sekunde"

Za postizanje ovog podviga ekipa iz kompanije tražila je posebnu stazu ovalnog oblika s dovoljno dugim ravninama na kojima Nevera može postići najveću brzinu. Takve staze na kojima se može postići brzina od 400 km/h iznimno su rijetke, a odluka je na kraju pala na stazu Automotive Testing Papenburg u Njemačkoj, s dva pravca od 4 km.

Nevera je postavljena u tzv. top speed mod, stvarajući aerodinamički profil koji uravnotežuje otpor i potisnu silu kako bi se osigurala stabilnost pri velikim brzinama, pri čemu je bila opremljena gumama Michelin Cup 2R koje su dozvoljene za cestu, uz nadzor Michelinova tehničara koji je provjerio njihovo stanje.

Automobilom je upravljao glavni testni i razvojni vozač u Bugatti Rimcu Miroslav Zrnčević, koji je, kako bi postigao maksimalnu brzinu, morao postići savršen ulazak na ravninu iz zakrivljenih dijelova staze. Izlazeći iz ovalnog dijela staze iz nagiba, putujući oko 250 km/h, Miroslav je oslobodio punu snagu Nevere kako bi dosegao brzinu od 412 km/h, točno onako kako je simulirano na početku projekta Nevere.

Postignuta brzina čini Neveru najbržim serijskim električnim automobilom te je to najveća brzina ikada zabilježena na stazi Automotive Testing Papenburg. Brzina je izmjerena pomoću Racelogic V-Boxa, visokopreciznog mjernog uređaja temeljenog na GPS-u. Najveća brzina od 412 km/h bila je cilj koji je Rimac postavio kada je automobil prvi put predstavljen kao C_Two na Ženevskom sajmu automobila 2018., a nakon 1,6 milijuna sati razvoja ta je brzina potvrđena.

Nakon obaranja rekorda Zrnčević je komentirao kako je postizanje takve brzine u cestovnom automobilu nevjerojatno složeno, no ne i nemoguće zahvaljujući timovima za aerodinamiku i dinamiku vozila, koji su odradili nevjerojatan posao.

Bugatti W16 Mistral Rimac se pohvalio novim uspjehom: "Dame i gospodo, Bugatti W16 Mistral. Rasprodana je cijela serija, pet milijuna eura svaki"

Iz Rimca kažu kako se Nevera isporučuje kupcima s ograničenom najvećom brzinom od 350 km/h, ali može postići najveću brzinu od 412 km/h na posebnim događajima za kupce uz podršku Rimac tima i u kontroliranim uvjetima. Budući da su gume pod velikim opterećenjem tijekom takvih vožnji, većina mjera opreza usmjerena je na to da gume budu ispravno postavljene za tako velike brzine.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti