Rješenje za vjerske sukobe mogla bi biti – umjetna inteligencija?

Može li moderna tehnologija riješiti problem koji je prisutan stoljećima?

Martina Čizmić | 09.01.2019. / 17:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Vjerski sukobi postoje već stoljećima i čini se da neće tako skoro prestati. Noznanstvenici sa Sveučilišta Oxford otkrili su kako bi moderna tehnologija mogla pomoći u razumijevanju starog problema.

Naime, u studiji objavljenoj u "The Journal for Artificial Societies and Social Stimulation" pokazali su kako je kombinacijom računalnog modeliranja i kognitivne psihologije moguće stvoriti sustav umjetne inteligencije koji može prepoznati okidače i uvjete koji dovode do vjerskih sukoba.

Ljudi su, stoji u studiji, zapravo miroljubiva bića. No kad ih se postavi u određeni kontekst, u njima se budi potreba za poticanjem nasilja. To je posebice vidljivo u situacijama u kojima nešto u pitanje dovodi temeljna vjerovanja koja definiraju njihov osobni identitet.

Iako su se znanstvenici u studiji fokusirali na točno određene povijesne događaje, njihovi zaključci mogu se primijeniti na bilo koji slučaj vjerskih sukoba i u prošlosti i u sadašnjosti.

Tako su otkrili da se ljudi, u kriznim situacijama, povezuju i zajedno bore protiv zajedničkog neprijatelja. Samo u slučajevima u kojima je ugrožen njihov temeljni sustav vrijednosti dolazi do anksioznosti i agresije.

Neke religije imaju tendenciju poticanja ekstremnog prikaza predanosti toj vjeri, a to ponekad može prerasti u nasilje prema grupi ili pojedincu druge vjere ili prema onome tko se odvojio od grupe, stoji u studiji.

Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji znanstvenici sad mogu otkriti i razumjeti ključne razloge za početak vjerskih sukoba te potražiti načine na koje bi te sukobe smanjili. Korištenje ovog sustava, uvjereni su znanstvenici, moglo bi dovesti do stvaranja stabilnih društava i integracije pojedinih grupa.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti