Jeste li ikad poželjeli upravljati pokretima žohara koristeći pametni telefon opremljen Bluetoothom? Vjerojatno niste, no ako jeste na Kickstarteru je pokrenuta kampanja kojoj je cilj omogućiti vam da za relativno malo novca učinite upravo to.

RoboRoacha se sastoji od dva dijela. Prvi je tiskana pločica s čipovima koji primaju Bluetooth signale s vašeg pametnog telefona i pretvaraju ih u signale koje žohar "razumije". Pločica se ugrađuje na gornji dio žohara a signali koje pločica emitira "govore" mu da se pred njim nalazi zid. Dakle, kako bi izbjegao imaginarni zid žohar skreće lijevo ili desno. Drugi dio RoboRoacha je aplikacija koju možete instalirati na nove generacije iPhonea i iPada, te Motorolu Razr M. 

Iako tim koji stoji iza projekta navodi kako je konačni cilj ovog uređaja zainteresirati djecu za neuroznanost, pitanje etičnosti ovakve naprave ne može se izbjeći. Teme poput kontrole uma dovoljno su kontroverzne same po sebi, no kad tome dodamo još i sakaćenje živih žohara, koje je potrebno kako bi se uređaj uspješno instalirao na insekta, odgovor na pitanje o etičnosti prilično je jasan.

Kako navodi Liat Clark, novinar Wireda, RoboRoach uči krivu lekciju. Konvencionalni eksperimenti koji se odnose na neuroznanost uglavnom pokušavaju uspostaviti individualnu autonomiju (npr. robotski udovi kontrolirani moždanim valovima), a ne kontrolu uma. Osim toga, podvrgnuti su etičkim pravilima koji su nerijetko regularni i zakonom.

U ovom trenutku RoboRoach je na Kickstarteru skupio nešto više od 1500 dolara. Cilj je sakupiti 10000 dolara kako bi se što više smanjila cijena proizvodnje uređaja. Ako živite u SAD-u, za donaciju od 150 dolara možete dobiti uređaj i desetak živih žohara. Stvarno bizarno.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju