Robot koji ulijeva strah i u moru i na suhom

Iako se radi o robotu, Robo-Shark djeluje veoma živo.

Martina Čizmić | 18.01.2019. / 11:39

Robo-Shark (Foto: Robosea) (Foto: Robosea)

Roboti u načelu nisu opasni, no pogled na dva metra dugačkog plivajućeg robota "Robo-Shark"  mogao bi promijeniti to mišljenje.

Ovaj robot, predstavljen na nedavno održanom sajmu potrošačke elektronike CES 2019 u Las Vegasu, ima samo jednu zadaću – plivati oceanima u potrazi za "plijenom".

No za razliku od pravih morskih pasa, "Robo-Shark" trebao bi prikupljati znanstvene podatke o temperaturi mora, količini soli, buke i magnetskih valova.

Robo-Shark (Foto: Robosea) (Foto: Robosea)

Iako je prvenstveno istraživački robot, "Robo-Shark" može i diskretno transportirati manje pakete i pri tom elegantno izbjeći prepreke koje bi zaustavile klasična plovila.

Kineska tvrtka Robosea, koja je osmislila i izradila "Robo-Shark" ističe kako je za inspiraciju koristila fiziologiju pravog morskog psa. Zbog toga "Robo-Shark" ima tri zgloba, kako bi se lakše i prirodnije kretao u vodi, punjivu bateriju koja mu daje autonomiju, a njime se upravlja pomoću sofisticiranog daljinskog upravljača. Može zaroniti do 300 metara dubine i otplivati i do 3 kilometra od "punjača". S obzirom na brzinu od 18,5 kilometara na sat, odnosno 10 čvorova,  vjerujemo da nikome ne bi bilo svejedno kad bi "naletio" na ovu zvijer.

Robo-Shark (Foto: Robosea) (Foto: Robosea)

I na kraju, za sve one koji bi ovakvog morskog psića voljeli imati kod kuće (ili u kadi) – cijena se kreće od 10.545 eura na više, ovisno o konfiguraciji. Samo upozorite susjede da ne dižu paniku.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti