NASA-in Mars rover Curiosity otkrio je tragove kompleksne kemije na Crvenom planetu, kao i naznake dugo traženih organskih spojeva koji bi mogli podržavati primitivan život, objavili su znanstvenici danas, prenosi Space.com.

Curiosity je pronašao dokaze o postojanju klora, sumpora i vode u marsovskoj prašini, kao i tragove organskih spojeva (spojevi koji sadrže ugljik). Rezultati istraživanja dobiveni su analizom tla instrumentima na roveru. Međutim, kako smo već i prije pisali, znanstvenici nisu u potpunosti sigurni je li porijeklo pronađenih elemenata i spojeva zaista Mars, ili su oni kontaminacijom preneseni s Zemlje.

'Klor je definitivno pronađen na Marsu, ali moguće je da je ugljik porijeklom sa Zemlje, te nakon toga detektiran roverovim visoko osjetljivim senzorima. Curiosity nije definitivno potvrdio otkrivanje organskih spojeva. Iako su instrumenti otkrili organske spojeve, prije svega moramo utvrditi jesu li oni autohtoni na Marsu.', napisali su NASA-ini dužnosnici u priopćenju.

Iza nas je veliki tjedan u istraživanju svemira. Prije tri dana NASA je potvrdila da je pronađena voda na Merkuru, a današnja objava o pronalasku organskih tragova na Marsu baca pozitivno svjetlo na daljnje istraživanje okolnih planeta i svemirskih tijela.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju