Rudarenje bitcoina usporava potragu za izvanzemaljcima

Seti pokušava proširiti svoje operacije i potragu za izvanzemaljskim signalima, za što im trebaju nove grafičke kartice, no čini se kako su sve kartice pokupovali rudari kriptovaluta.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.02.2018. / 11:01

Izvanzemaljac (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Jesmo li sami? Ima li još nekoga u svemiru?, na ta pitanja znanstvenik Dan Werthimer i njegovi kolege iz Setija već dugo pokušavaju dobiti odgovor, no u svojoj potrazi za izvanzemaljcima naišli su na neočekivani problem.

Kako je Werthimer napomenuo u razgovoru za BBC, Seti (Search for Extraterrestrial Intelligence – potraga za izvanzemaljskom inteligencijom) pokušava proširiti svoje operacije u dva nova opservatorija (u Virginiji i u Australiji) te su pokušali nabaviti nove grafičke kartice potrebne za procesiranje podataka, no ne mogu nabaviti najnovije modele kartica.

Imamo novac i kontaktirali smo prodavače, no oni jednostavno nemaju nove grafičke kartice, dodao je Werthimer.

Problem su rudari kriptovaluta kojima je za rudarenje bitcoina ili ethereuma potreban snažan hardver, pa je potražnja za grafičkim karticama puno veća od trenutne ponude na tržištu, a nedostatak kartica utjecao je i na povećanje njihovih cijena, što je razljutilo gamere. Kako u Setiju pretražuju brojne frekvencijske kanale te razne tipove signala – jer ne mogu znati kojim bi frekvencijama izvanzemaljci mogli emitirati potencijalne poruke, potrebna su im iznimno snažna računala i velika procesorska snaga.

Čini se kako je prošle godine ludilo oko bitcoina zahvatilo cijeli svijet – ljudi i kompanije počeli su ulagati velik novac u hardver koji je potreban za rudarenje (trošku hardvera treba dodati i velike energetske troškove), a neki su uložili životne ušteđevine i dizali kredite kako bi uložili u kriptovalute. Oni koji su uložili na vrijeme i dalje su u plusu, no kako je cijena bitcoina pala za više od 50 tisuća kuna od svog vrhunca, dio ulagača koji je novac investirao prije početka pada vrijednosti i dalje je u minusu.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti