Rusi dostavili posljednji modul na Međunarodnu svemirsku postaju, ali ne bez problema

Jesu li astronauti koji trenutačno borave na Međunarodnoj svemirskoj postaji bili u opasnosti?

Martina Čizmić | 30.07.2021. / 08:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ruski multifunkcionalni laboratorijski modul Nauka i službeno je postao dio Međunarodne svemirske postaje. Kako su objavili iz ruske svemirske agencije Roscosmos, Nauka se priključila Međunarodnoj svemirskoj postaji na servisnom modulu Zvezda, koji je na ruskoj strani postaje.

Slika nije dostupna S 14 godina zakašnjenja: Ruski znanstveni modul za Međunarodnu svemirsku postaju napokon kreće u svemir

No nije sve prošlo bez problema. Nakon što je Nauka pristala i priključila se uz Međunarodnu svemirsku postaju, odjednom je upalila potisnike i dovela u opasnost cijelu postaju.

 

 

Prema NASA-inu izvještaju, cijela se svemirska postaja zakrenula za 45 stupnjeva, što je moglo ozbiljno ugroziti sigurnost posade, ali i cijele postaje.

Iako iz NASA-e ističu kako posada nije bila ni u kakvoj opasnosti, astronom s Harvarda Jonathan McDowell smatra da je situacija bila veoma ozbiljna.

 

Zna li itko u kojem bi trenutku stvari počele otpadati s Međunarodne svemirske postaje? Volio bih znati koliko smo bili blizu toga da se solarni panel odlomi, dodao je.

U međuvremenu su iz NASA-e javili kako je, čini se, došlo do pogreške u programu koji je trebao navoditi Nauku tijekom pristajanja, pa je, iako je modul već bio spojen, sustav mislio da još pristaje i upalio potisnike.

Zanimljivo, na službenim internetskim stranicama Roscosmosa nema ni riječi o tom incidentu. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti