Rusi svojataju Veneru: "Možda je riječ o živućem paklu, ali to je ruski planet"

Službena Moskva planira poslati vlastitu misiju na planet Veneru i pored zajedničke planirane misije "Venera-D" u suradnji s SAD-om. Najavio je to šef Roskozmosa Dmitrij Rogozin, koji za drugi kamenčić od Sunca kaže da je "ruski".

Branimir Vorša | 16.09.2020. / 09:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ruska svemirska agencija ima vlastite planove za istraživanje planeta Venere, a njihov šef Dmitrij Rogozin pojasnio je i zašto.

Vjerujemo da je Venera ruski planet pa ne bi smo trebali kaskati za drugima. Misije na Veneru su dio vladinog programa ruskih svemirskih istraživanja za period od 2021. do 2030. godine, rekao je Rogozin tijekom govora na sajmu helikopterske industrije HeliRussia-2020.

Prema postojećim planovima, iduća ruska misija na Veneru zakazana je za kraj 2020. godine u obliku zajedničke misije Roskozmosa i NASA-e. Osim toga, Rusija razvija i vlastiti istraživački program za Veneru, kojem je cilj poslati najmanje tri istraživačka vozila na taj planet.

Nedavno su znanstvenici s britanskog sveučilišta Cardiff objavili studiju u kojoj su iznijeli tezu da u oblacima na Veneri možda postoje živi organizmi. Tezu su utemeljili na pronalasku plina fosfina u Venerinoj atmosferi, a tu se supstancu na Zemlji povezuje sa životom.

Slika nije dostupna Znanstvenici na Veneri pronašli plin koji ukazuje da bi na tom planetu - moglo biti života

Kad je riječ o potrazi za izvanzemaljskim životom, Venera se ne nalazi nigdje blizu potencijalnih kandidata. Iako je slične veličine kao i Zemlja, njezinu atmosferu čini 97 posto ugljičnog dioksida, a prosječna temperatura na površini planeta je 464 stupnjeva Celzija.

Ruska sonda Venera 7 je 1970. godine postala prva svemirska letjelica koja je sletjela na drugi planet i odaslala podatke nazad na Zemlju. Prethodne Venera misije ili su izgorjele u atmosferi ili su se srušile na površinu Venere u neuspješnom slijetanju.

Rusija je jedina uspjela prizemljiti sondu na Veneru pa možda otud i na neki način smatraju da imaju pravo hvaliti se kako je Venera zapravo ruski planet.

Naša zemlja bila je prva i jedina na Veneri. Naša oprema je bila tamo i napravila je istraživanje. Generalno gledano, riječ je o živućem paklu, rekao je Rogozin.

Sličnom analogijom, Mars je onda američki planet.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti