Rusi žele izbaciti Microsoft, a neće se buniti ni ako Google ode

Nakon što je Kina prošle godine najavila podizanje znaka "stop" korištenju Microsofta, slično planira i Rusija

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 15.02.2016. / 08:06

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Istočni i zapadni blok, hladni rat, sve su to termini koje slušamo već desetljećima i borba protiv "zle Amerike" u Kini ili Rusiji je nešto što neće tako lako nestati. I dok su nekada u fokusu bile raznorazne rakete i ostalo oružje (istina, ni danas nije u potpunosti anulirano), moderna vremena donose nešto sofistiraniji način ratovanja. Danas je važno kontrolirati tehnologije, financijska tržišta, profit... Kina, kao jedna od zemalja koja drma svjetskim gospodarskim tokovima, u 2015. je najavila kako namjerava zabraniti korištenje Microsoft Windows operativnih sustava i kreirati svoj "nacionalni OS". Za sada se nije otišlo dalje od najave, ali da ne bi bilo dosadno, pobrinuli su se Rusi, koji najavljuju nešto slično. 

U glavnoj ulozi je savjetnik ruskog predsjednika Vladimira Putina za pitanje Interneta, German Klimenko, koji je u 90-minutnom razgovoru za Bloomberg govorio o tehnološkim trendovima koje očekuju Rusiju. Jedna od svakako najzanimljivijih stavki je navedena mogućnost zabrane Microsoft Windowsa i prelazak na Linux bazirana rješenja u 22 tisuće općinskih vlasti diljem Rusije! Klimenko je ustvrdio kako je "korištenje Windowsa na vladinim računalima u Rusiji protuprirodno" uz dodatak kako "se prelazak na Linux može napraviti odmah." Dodao je i kako je svjestan da je Internet, zapravo, "špijunski CIA projekt" kojem će Putinova administracija znati stati na kraj, iako nije objasnio kako... 

Microsoft, naravno, nije jedini koji bi se mogao naći na "crnoj listi" ruskih vlasti, jer iz Klimenkovih najava da se iščitati kako će Google i Apple biti metom uvođenja novih poreza, s obzirom da prema ruskim vlastodršcima ostvaraju "prevelik profit, a ostavljaju premalo u Rusiji". Klimenko je na kraju objasnio kako se nitko ne bi previše bunio da Google postane prošlost u Rusiji. "Naravno da u tome nema ništa dramatično, još manje smrtonosno, uostalom, Yandex i Mail.Ru imaju slične tehnologije i nisu ništa lošiji od Googlea, dapače." 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti