Ruski znanstvenici spremni su napraviti obnovljivi sustav za lansiranje tereta u Zemljinu orbitu, a riječ je o sustavu koji ima samo jednu fazu u letu do orbite, odnosno raketi koja bi prenijela teret u orbitu te se vratila na Zemlju.

Ako vam zvuči poznato, onda i treba biti jer SpaceX je prvi uveo taj sustav i već ga naveliko koristi te niže uspjeh za uspjehom njegovim korištenjem.

Ruku na srce, Rusi su još 1992. godine pokrenuli projekt nazvan Korona, koji je vodio državni raketni centar Makejev sve do 2012. godine, kad je suspendiran zbog pomanjkanja financijskih sredstava.

Sad Politehnički institut državnog sveučilišta Južni Urali obznanjuje da su njihovi znanstvenici spremni priključiti se projektu, a još 2017. godine predložili su da se s njim nastavi.

Prošli smo fazu tehničkog dizajna i sad imamo dizajnirane tri varijante svemirske letjelice. Ako počnemo s radom 2020. godine, trebat će nam pet godina za dizajn lansirne platforme, a prototip rakete trebao bi biti spreman do 2028. godine, rekao je Sergej Vaulin sa spomenutog ruskog Politehničkog instituta.

Izvor: Tass