Rusija dosad bacila više od 100 kliznih bombi na vlastiti teritorij, vojni stručnjaci smatraju da je za to kriv jeftini sustav navođenja

Neispravne ruske klizne bombe, često zbog jeftinih sustava za navođenje, opetovano su zatajivale te su pogađale vlastiti teritorij i uzrokovale nenamjernu štetu.

Branimir Vorša | 02.07.2024. / 08:55

Neeksplodirala ruska klizna bomba FAB 500
Neeksplodirala ruska klizna bomba FAB 500 (Foto: Afp)

Zapadni vojni stručnjaci vjeruju da su neispravni sustavi navođenja na ruskim kliznim bombama doveli do toga da su brojne te bombe bačene zapravo na ruski teritorij. Washington Post izvijestio je da interni ruski dokument koji je presrela ukrajinska obavještajna služba pokazuje da se najmanje 38 klizećih bombi srušilo u regiji Belgorod, blizu Ukrajine, između travnja 2023. i travnja 2024. godine.

Četiri navedene ruske bombe pogodile su i sam grad Belgorod, dok je drugih sedam pogodilo njegova predgrađa, navodi se u dokumentu. Civili su otkrili većinu bombi, a rusko ministarstvo obrane često nije bilo ni svjesno da su bile lansirane. Neke bombe nisu mogle biti vraćene s terena zbog teške operativne situacije, otkriva navedeni ruski dokument.

Klizne bombe, starije streljivo opremljeno sustavima za navođenje, mogu se lansirati iz daljine. Rusija ih je učinkovito koristila protiv Ukrajine s obzirom na to da ih njihovi zrakoplovi mogu osloboditi izdaleka, što presretanje čini izazovnim. Međutim, neke ruske klizne bombe ne rade, vjerojatno zbog jeftinih sustava za navođenje poznatih kao UMPK kompleti, rekao je Ruslan Leviev, osnivač neovisne ruske istraživačke organizacije Conflict Intelligence Team.

Mislimo da su ta slučajna ispuštanja uzrokovana nepouzdanošću tih kompleta, nešto što, čini se, ne smeta ruskom ratnom zrakoplovstvu, izjavio je Leviev u videozapisu iz lipnja, prema prijevodu Washington Posta. Unatoč tim neuspjesima, Levievljeva organizacija procjenjuje da tek mali dio kliznih bombi zakaže, što ima minimalan utjecaj na njihovu ukupnu učinkovitost.

U lipnju je ruski oporbeni medijski kanal Asta procijenio da je Rusija bacila 103 bombe na svoje teritorije tijekom četiri mjeseca. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba istaknuo je da je Rusija bacila 700 kliznih bombi na Ukrajinu u razdoblju od šest dana u ožujku.

Nedavno je Rusija upotrijebila masivnu bombu FAB-3000 M-54 tešku 3,3 tone u Harkivu, na sjeveru Ukrajine, što je uzrokovalo veliku vatrenu kuglu pri udaru. Ukrajina razvija vlastite klizne bombe i nastavlja tražiti sustave protuzračne obrane od NATO saveznika. NATO je također ublažio ograničenja ukrajinske upotrebe njihova oružja za napade na ruske ciljeve.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u intervjuu za Philadelphia Inquirer u nedjelju pozvao je američkog predsjednika Joea Bidena da dopusti Ukrajini korištenje raketa dugog dometa koje su osigurale SAD, uključujući ATACMS, za gađanje aerodroma duboko u Rusiji.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti