Rusija i Iran na udaru američkih hakera: "Ne miješajte se u naše izbore"

Hakeri su napali podatkovne centre i pružatelje internetskih usluga u Rusiji i Iranu jer su, prenose neki mediji, htjeli postali poruku kako im je dosta hakerskih napada na SAD iza kojih stoje države.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.04.2018. / 07:21

Hakerski napad (Foto: Twitter) (Foto: Platforma X)

SAD i Iran već imaju povijest hakerskih napada te, iako to nitko nikada nije službeno priznao, većina medija upravo je Ameriku optužila za veliki kibernetički napad na iranska nuklearna postrojenja prije nešto manje od deset godina.

Svi su odavno svjesni kako će se sljedeći veliki rat voditi na potpuno drugačiji način te glavnu ulogu vjerojatno više neće imati tenkovi, zrakoplovi ili podmornice, već hakeri i stručnjaci za kibernetičku sigurnost koji će u sobama udaljenim tisućama kilometara od prve crte pokušati onesposobiti ključnu infrastrukturu poput elektrana i tvornica, pratiti komunikaciju neprijatelja i slično.

Još jedan od načina na koji se bez klasičnog oružja uvelike može utjecati na situacije u drugim zemljama jest i, kako smo vidjeli na primjeru SAD-a, miješanjem u izbore pa tako mnogi optužuju Ruse i njihovu internetsku propagandu za uspjeh Donalda Trumpa na američkim izborima – što je, naravno, nemoguće dokazati.

Htjeli su poslati poruku

Čini se kako su nakon brojnih napada na SAD, sada i američki hakeri odlučili odgovoriti te su prošlog tjedna zabilježeni napadi podatkovne centre u Iranu i Rusiji, na čijim su se računalima pojavile američke zastave uz poruku "Ne miješajte se u naše izbore".

Ovaj napad izveden je iskorištavanjem sigurnosnog propusta u Ciscovim ruterima – iako su iz te kompanije izdali upozorenje i zakrpu za navedeni propust, dio kompanija ipak nije nadogradio svoje uređaje. Iz Cisca su na taj napad putem bloga reagirali priopćenjem kojem su ponovno upozorili na povećan rizik od napada, kao i na dostupnost zakrpe kojom se taj propust može popraviti.

Hakerski napad (Foto: Twitter) (Foto: Platforma X)

Iranski ministar za tehnologiju Mohammad Javad Azari-Jahromi na Twitteru je objavio fotografiju jednog od računala nakon napada s američkom zastavom i navedenom porukom vezanom uz izbore, no napomenuo je kako oni još ne znaju tko su počinitelji napada.

Na stranici Motherboard kažu kako su stupili u kontakt s hakerima koji stoje iza ovog napada – njima je bilo dosta konstantnih hakerskih napada sponzoriranih od država na SAD i druge zemlje te su s ovim napadom "htjeli poslati poruku".

Iako hakeri tvrde kako su pronašli propuste u brojnim zemljama, ali su napali samo ciljeve u Iranu i Rusiji – na Reutersu, pozivajući se na informacije iz Irana, kažu kako su napadnuti i ciljevi u drugim europskim zemljama, SAD-u i Indiji.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti