Rusija ima rezervni plan za povratak astronauta s Međunarodne svemirske postaje

Rusija je napokon objavila kako će na postaju poslati novu kapsulu koja će zamijeniti oštećenu i vratiti posadu na Zemlju.

Martina Čizmić | 12.01.2023. / 09:47

Ruski Sojuz na ISS-u, arhiva (Foto: NASA)

Dva kozmonauta i jedan američki astronaut ipak neće ostati "zaglavljeni" na Međunardnoj svemirskoj postaji. Rusi su objavili kako imaju rezervni plan za povratak posade, koja se našla u nezavidnoj situaciji nakon što je otkriveno da kapsula kojom su došli na postaju - propušta zrak. 

Podsjetimo, curenje na kapsuli Soyuz (Sojuz) otkriveno je kad su tehničari na Zemlji primijetili mlaz koji izlazi iz kapsule dok su pripremali svemirsku šetnju posade. 

Nakon istrage otrkiveno je da je najvjerojatnije mikrometeorid pogodio kapsulu Soyuz i uzrokovao rupicu široku jedan milimetar kroz koju istječe plin. To bi ugrozilo sigurnost astronauta prilikom povratka na Zemlju, pa su NASA i Roscosmos počeli s razradom rezervnog plana. 

Sojuz uz Međunarodnu svemirsku postaju Mikrometeoroid oštetio kapsulu Sojuz? Rusi razmišljaju o ranijem povratku astronauta s ISS-a

Rusija je napokon objavila kako će na postaju poslati novu kapsulu koja će zamijeniti oštećenu i vratiti posadu na Zemlju. Istovremeno, oštećena kapsula vratit će se prazna. 

Analizom stanja letjelice, toplinskih proračuna i tehničke dokumentacije zaključeno je da se MS-22 mora spustiti bez posade, rekao je Jurij Borisov, čelnik ruske svemirske agencije Roscosmos.

U slučaju da u međuvremenu dođe do nekakvog hitnog slučaja oštećena kapsula ipak bi se mogla iskoristiti, ali samo ako se procijeni da bi rizik spuštanja u oštećenoj kapsuli bio manji od rizika ostanka na postaji. 

Podsjetimo, ruski kozmonauti Sergej Prokopjev i Dmitrij Petelin te američki astronaut Francisco Rubio trebali su završiti svoju misiju u ožujku, ali sada će je produžiti za još nekoliko mjeseci.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti