Rusija planira vratiti Snowdena u SAD kao "dar Trumpu"?!

Informacija prema kojoj bi jedan od najpoznatijih "zviždača" u povijesti mogao biti vraćen u SAD izazvala je ogromno zanimanje

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 11.02.2017. / 10:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Od 1. kolovoza 2013 godine Edward Snowden je u statusu privremenog ruskog azilanta, iako mu se svake godine azil produžuje na razdoblje od godinu dana, do sada nitko nije dvojio kako će Snowden u Rusiji pronaći utočište i zaštitu od američkih vlasti. Ali, kako život ponekad doista piše nevjeorjatne scenarije, koje nitko ne može predivjdeti, tako se ovih dana pojavila nevjerojatna informaacija kako bi Rusija mogla izručiti Snowdena Sjedinjenim Američkim Državama!? Tako The Next Web donosi informaciju kako je iz obavještajnih krugova SAD-a procurila teza kako bi Rusija mogla izručiti Snowdena kojemu bi se onda sudilo u SAD-u. Razlog za potencijalno nevjerojatan i do jučer nezamisliv potez Rusa je "ljubav" između američkog predsjednika Donalda Trumpa i ruskog mu kolege Vladimira Putina. 

Nije nikakva tajna da se Trump i Putin međusobno uvažavaju i komplimentiraju jedan drugome, pa možda u nekakvom suludom raspletu ni izručenje Snowdena nije nemoguće. Iako je Snowdenov odvjetnik Ben Wizner za NBC News izjavio "nismo dobili nikakve signale da je tako nešto moguće, niti smo zabrinuti zbog novih naklapanja o mogućem izručenju". S druge strane, glasnogovornik Putinove administracije Dmitry Peskov je ovakve teze nazvao "običnim nonsensom", ali kako znamo da se u politici vrlo često, ako ne i uvijek, govori ono što se ne misli, a radi suprotno od onoga što se govori, onda niti jednu mogućnost ne treba odbaciti... Ne treba posebno napominjati što bi za Snowdena značilo možebitno izručenje SAD-u, pogotovo ako se zna da je Donald Trump prema nekim medijima Snowdena okarakterizirao kao "špijuna i izdajicu koji je zaslužio da bude - pogubljen". 

Ako bi se pak dogodilo da Rusija doista izruči Snowdena Americi, mogao bi se suočiti s kaznom od 30 godina zatvora zbog odavanja državnih tajni i špijunaže, a u određenim okolnostima ni smrtna kazna ne bi bila isključena. Edward Snowden je gotovo u isto vrijeme kada su se pojavila ova naklapanja objavio kako je nepobitno dokazano kako on nikada nije surađivao s ruskim obavještajcima niti im odavao bilo kakve tajne. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti