Ruska opozicija obrušila se na Google i Apple: Tvrde da popuštaju pod pritiskom Kremlja

Državni regulator za komunikacije, Roskomnadzor, tražio je da Apple i Google uklone aplikaciju, prijeteći kaznama ako to odbiju.

Hina | 17.09.2021. / 13:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Opozicijski aktivisti u Rusiji optužili su u petak Google i Apple da popuštaju pod pritiskom Kremlja, nakon što su tijekom prvog dana parlamentarnih izbora uklonili protuvladinu aplikaciju za taktičko glasovanje iz svoje ponude.

Aplikacija, koju su napravili suradnici zatvorenog kritičara Kremlja, Alekseja Navaljnog, daje ljudima detaljne preporuke za koga glasovati u pokušaju da umanje izborne šanse vladajućoj stranci Jedinstvena Rusija koja podržava predsjednika Vladimira Putina.

Kibernetička sigurnost (Foto: Getty Images) Uhićen ruski znanstvenik: Optužili ga za izdaju, tvrde da je prodavao tajne informacije

Članovi gornjeg doma parlamenta sastali su se s predstavnicima Googlea i Applea uoči izbora kako bi im rekli da uklone aplikaciju ili će se suočiti s ozbiljnim posljedicama, uključujući novčane kazne i kriminalni progon.

John Sullivan, američki veleposlanik u Rusiji, također je pozvan u ministarstvo vanjskih poslova prije glasovanja kako bi čuo prigovore da je ponašanje kompanija istovjetno američkom miješanju u ruske unutrašnje poslove.

Sud je u lipnju Navaljnijev politički pokret proglasio ekstremističkim, poduprijevši prigovore moskovskog tužitelja da aktivisti pokušavaju destabilizirati Rusiju, što je presuda koju je Zapad osudio kao novi udarac na slobodu.

Leonid Volkov, saveznik Navaljnog, optužio je Google i Apple da su popustili pod onim što je nazvao kremaljskom kampanjom ucjene.

Slika nije dostupna Rusija kaznila Google zbog kršenja zakona o osobnim podacima

Ovaj sramotni dan će dugo ostati u sjećanju, rekao je Volkov na Telegramu.

Ivan Ždanov, još jedan Navaljnijev suradnik, nazvao je postupke tvrtki pogreškama koje su "sramotni čin političke cenzure."

Apple i Google nisu odmah odgovori na zahtjev za komentarom.

Andrej Klimov, viši zastupnik iz vladajuće stranke, rekao je da je zadovoljan ponašanjem američkih tehnoloških divova.

Vidimo poteze Googlea i Applea kao poteze u pravom smjeru, citirala ga je RIA.

Taj potez nije finalni udarac kampanje taktičkog glasovanja iz Navaljnijeva stožera. Njegovi saveznici objavili su detaljne liste online prije dva dana o tome kako žele da ljudi glasuju.

Ruski internet Rusi uspješno testirali svoju novu liniju obrane: Od kibernetičkih napada branit će se gašenjem pristupa globalnom internetu

Neki aktivisti također koriste virtualne privatne mreže kako bi se izbjegli takve restrikcije te i dalje mogli downloadati i koristiti aplikaciju.

Državni regulator za komunikacije, Roskomnadzor, tražio je da Apple i Google uklone aplikaciju, prijeteći kaznama ako to odbiju.

Državni inspektori kasno u ponedjeljak ušli su u ured kako bi se suočili s lokalnim Googleovim osobljem.

Proba za predsjedničke izbore

Glasovanje, koje će trajati do nedjelje navečer, test je moći predsjednika Vladimira Putina u 11 vremenskih zona, od Pacifičkog oceana do Baltičkog mora, dok se Kremlj suočava s nezadovoljstvom kod kuće zbog pada životnog standarda i zategnutih odnosa sa Zapadom.

Očekuje se da će na izborima pobijediti Jedinstvena Rusija, unatoč padu popularnosti i najveće represije usmjerene protiv kritičara Kremlja posljednjih godina.

Slika nije dostupna Rusija kaznila Twitter sa 118.000 dolara zbog objava u vezi Navaljnog

Glasovanje se smatra pokusnim glasovanjem za predsjedničke izbore 2024. godine, što je vrlo osjetljiv trenutak za Kremlj ako se odluči na političku tranziciju prema novoj čelnoj figuri države.

Na kocki je premoćna većina Jedinstvene Rusije u Dumi koja broji 450 mjesta, što je prošle godine pomoglo Putinu da provede ustavne reforme koje mu dopuštaju da se kandidira ponovno i ostane na vlasti do 2036. godine

Putin, bivši KGB-ovac koji će sljedeći mjesec napuniti 69 godina, nije rekao hoće li se ponovno kandidirati na izborima kad njegov sadašnji mandat istekne 2024. godine. Služio je kao predsjednik i premijer od 1999. godine.

Navaljni (45) zatvoren je u ožujku, u slučaju koji je nazvao montiranim, nakon što se oporavljao od trovanja sovjetskim nervnim otrovom.

Njegovi saveznici, koji optužuju Kremlj za ugnjetavanje, nemaju šanse čak ni za malu političku ulogu nakon što im je zabranjeno da se kandidiraju na izborima zbog poveznice s Navaljnijevom mrežom.

Kremlj niječe bilo kakvo politički motivirano ugnjetavanje i kaže da su pojedinci zatvoreni zbog kršenja zakona.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti