"Anti-Apple" zakon stupio na snagu: Obvezna predinstalacija ruskih programa na sve uređaje koji se povezuju na internet

Novi ruski zakon odnosi se na sve uređaje koji se mogu spajati na internet - bili oni proizvedeni u Rusiji ili uvezeni iz neke druge države.

Hina | 01.04.2021. / 13:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Po zakonu koji je u četvrtak stupio na snagu postaje obvezna predinstalacija ruskih računalnih programa i aplikacija na svim pametnim telefonima, tabletima, računalima i drugim uređajima koji se povezuju na internet, a prodaju se u Rusiji.

Po tom zakonu svi uređaji koji se spajaju na internet, a prodaju se u toj zemlji morat će od 1. travnja biti opremljeni tim programima, bilo da su proizvedeni u Rusiji ili da su uvezeni iz inozemstva, u protivnom prekršiteljima od srpnja prijeti novčana kazna.

Zakon je krajem 2019. potpisao predsjednik Vladimir Putin i trebao je stupiti na snagu 1. srpnja 2020. Vlasti kažu da mu je svrha promicati domaće tehnološke tvrtke u utrci sa stranima.

No njegovi kritičari tvrde da je riječ o novom pokušaju vlasti da uspostavi kontrolu nad digitalnim prostorom.

Predinstalirane usluge pripadaju dvjema velikim ruskim internetskim tvrtkama Jandeks i Mail.ru. Od društvenih mreža tu su "ruski Facebook" Odnoklasnjiki i VKontakte. Popis uključuje i programe Kaspersky Laba.

Sporni zakon u Rusiji je prozvan "anti-Apple zakon" jer je američki proizvođač uvijek odbijao na svojim uređajima predinstalirati aplikacije koje nisu njegove.

Ruske vlasti posljednjih godina čine sve veći pritisak na internetsku mrežu blokirajući sadržaje i stranice povezane s oporbom, ali i službe koje odbijaju suradnju s njom, a internet je jedno od posljednjih mjesta slobode za one koji kritiziraju vlast.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti