Ruska svemirska letjelica Luna-25 doživjela tehnički kvar: "Došlo je do nenormalne situacije"

Došlo je do "nenormalne situacije" na ruskoj svemirskoj letjelici Luna-25 u subotu, dok se pripremala prijeći u orbitu prije slijetanja na Mjesec, rekla je ruska nacionalna svemirska agencija Roskosmos.

Hina | 19.08.2023. / 23:04

Lansiranje Lune-25
Lansiranje Lune-25 (Foto: AFP PHOTO / RUSSIAN SPACE AGENCY ROSCOSMOS / HANDOUT)

Ruska svemirska letjelica trebala bi sletjeti na južni pol Mjeseca u ponedjeljak, u sklopu velike utrke istraživanja dijela Mjeseca za koji znanstvenici smatraju da možda sadrži zamrznutu vodu i dragocjene elemente.

Tijekom operacije, došlo je do nenormalne situacije u automatskoj stanici, koja nije dopustila izvođenje manevra s odabranim parametrima, rekao je Roskosmos u kratkom priopćenju.

Stručnjaci analiziraju situaciju, rečeno je, no bez dodatnih detalja.Ranije, Roskosmos je rekao da je primio prve rezultate misije Lune-25 i da se oni analiziraju.

Agencija je također objavila fotografije Mjesečeva kratera Zeeman snimljene iz letjelice. Krater je treći najdublji na Mjesečevoj južnoj hemisferi, rečeno je, promjera 190 kilometara i osam kilometara dubine.

Roskosmos je rekao da su zasad primljeni podaci pružili informacije o kemijskim elementima u lunarnom tlu i da će također olakšati djelovanje uređaja napravljenih da proučavaju Mjesečevu površinu. Dodano je da je oprema letjelice registrirala "utjecaj mikrometeorita".

Luna-25 je ušla u Mjesečevu orbitu u srijedu, što je prva ruska letjelica kojoj je to uspjelo od 1976. godine. Otprilike veličine manjeg automobila, nastojat će godinu dana djelovati na južnom polu, gdje su proteklih godina znanstvenici NASA-e i drugih svemirskih agencija uočili tragove zamrznute vode u kraterima.

Prisutnost vode imat će utjecaj na velike sile koje istražuju svemir, potencijalno dopuštajući duži ljudski boravak na Mjesecu i rudarenje lunarnih resursa.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti