Nizozemski mediji objavili tko je lani hakirao Europsku agenciju za lijekove: U napadu su ukradeni dokumenti o cjepivima protiv korone

Hakeri su navodno imali pristup sustavima EMA-e više od mjesec dana, rekli su izvori za nizozemski list De Volkskrant.

Hina | 06.03.2021. / 16:05

Hakerski napad (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Ruska obavještajna agencija i kineski špijuni stoje iza prošlogodišnjeg hakerskog napada na Europsku agenciju za lijekove (EMA), izvijestile su nizozemske novine De Volkskrant pozivajući se na izvore bliske istrazi.

Iz Europske agencije za lijekove sa sjedištem u Amsterdamu izvijestili su u prosincu o hakerskom napadu u kojem su dokumenti o cjepivima i lijekovima protiv COVID-19 ukradeni i procurili na internet.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova nije odgovorilo na zahtjev za komentar u subotu, ali iz Moskve su više puta demantirane optužbe za hakiranje.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova također nije bilo dostupno za komentar, a iz Pekinga je ranije rečeno da se čvrsto protive svim oblicima hakerskih napada.

EMA je pokrenula istragu s nizozemskim i europskim pravosudnim tijelima, ali do sada nije iznijela detalje o tome tko bi mogao biti krivac za napade.

Nizozemske novine De Volkskrant u subotu su izvijestile da je EMA na meti kineskih špijuna još od prve polovice 2020., a kasnije tijekom godine postala je meta i ruskih obavještajaca.

Kinezi su pristup dobili hakiranjem sustava njemačkog sveučilišta, stoji u novinskom izvješću, dok su Rusi navodno iskoristili nedostatke u EMA-inom postupku prijave korisnika u dva koraka i drugim vrstama obrane od hakerskih napada.

Navodni ruski hakeri imali su pristup sustavima EMA-e više od mjesec dana, rekli su izvori za De Volkskrant.

Uglavnom ih je zanimalo koje će zemlje koristiti cjepivo protiv COVID-19 koje su razvili Pfizer i BioNTech i koliko će doza kupiti, dodaju iz nizozemskih novina.

Pfizer i BioNTech objavili su ubrzo nakon otkrića prvog hakerskog napada na EMA-u da je pristupljeno dokumentima koji se odnose na njihovo cjepivo.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti