Ruski mediji: Rusija u studenom gasi internet i testira vlastitu verziju

Ruska vlada sprema se ponovno testirati vlastitu verziju interneta, izoliranu od drugih mreža i nacija, a testiranje bi trebalo početi u studenom, tvrde ruski mediji.

Branimir Vorša | 28.10.2019. / 12:15

Galerija

Rusija se želi zaštititi od kibernetičkih napada pa su osmislili sustav za zaštitu vlastitih računalnih sustava koji omogućava Rusima da funkcioniraju online i bez pristupa World Wide Webu.

Međutim, kritičari poručuju da je to samo još jedan način na koji Rusija želi izolirati svoje građane od svijeta oko sebe i njegovih utjecaja.

Rusija je i ranije najavljivala da planira testirati vlastiti internet, a ove godine to su najavili u veljači i test se trebao provesti u travnju, no to se nije dogodilo.

No prema informacijama portala D-Russia, testiranja izoliranosti mreže počet će nakon 1. studenoga i ponavljat će se najmanje jedanput godišnje.

Slika nije dostupna Putin napravio prvi korak ka stvaranju izoliranog ruskog interneta

Stepski orao (Foto: AFP) Orao Rusima gotovo ugasio znanstveni projekt: Odletio u Iran i potrošio im sav novac na - roaming

Vlada je u ponedjeljak odobrila provođenje vježbi kako bi se osiguralo stabilno, sigurno i holističko funkcioniranje interneta i javih komunikacijskih mreža u Ruskoj Federaciji, piše navedeni ruski portal.

Vjeruje se da ruska vlada na svoju ovisnost o IT sektoru sa Zapada gleda kao na slabost koju druge nacije mogu iskoristiti protiv Rusije.

S toliko državnog, javnog i privatnog sektora koji koristi strane tehnologije, ruska vlada traži način kako nametnuti stupanj kontrole oko toga kako se provodi online komunikacija putem tih tehnologija, smatra Samuel Bendett, stručnjak za Rusiju pri Američkom vijeću za vanjsku politiku.

Izolaciju ruske internetske infrastrukture, koju se često naziva RuNet, prati i legislativa koja ograničava građanima Rusije pristup određenim internetskim stranicama.

Neke od internetskih stranica i aplikacija kojima ruski građani imaju ograničen pristup jesu poslovna društvena mreža LinkedIn, aplikacija Telegram te aplikacija Zello.

U lipnju je ruska vlada zaprijetila blokiranjem devet najvećih pružatelja usluga VPN-a koji su odbili provoditi politike državne cenzure.

Američki stručnjaci tvrde da je sad jasno da Rusija doista želi izmijeniti sustave kako bi se internet unutar Rusije mogao odspojiti od globalnog interneta u bilo kojem trenutku.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti