Ivancov se oglasio autorskim tekstu koji je objavio banjolučki list Glas Srpske pod kontrolom vlasti nakon što su se entiteti u Bosni i Hercegovini različito očitovali o ruskom cjepivu i njegovoj mogućoj uporabi u toj zemlji.

Najviši dužnosnici Republike Srpske još su prošlog tjedna najavili kako će poduzeti sve potrebne mjere da to cjepivo nabave, dok su iz Federacije BiH poručili kako će slijediti smjernice koje o spornom cjepivu izda Europska unija.

Ruski veleposlanik, u tekstu koji potpisuje, upozorenja o tome da cjepivo Sputnjik V nije dovoljno ispitano opisao je kao tvrdnje dobro plaćenih pristalica različitih teorija urota.

Ustvrdio je kako skepsu prema ruskom cjepivu šire isti oni koji govore o sveprisutnoj ruci Kremlja odnosno o malignom utjecaju Rusije, čime je aludirao na službeni američki opis politike koju Moskva provodi na zapadnom Balkanu, uključujući BiH.

Ivancov tvrdi da Rusija nema namjeru geostrateško natjecanje sa Zapadom voditi suočavanjem s izazovima pandemije koronavirusa.

Rusija nema namjeru koristiti ovo cjepivo u bilo koje sebične svrhe - da utječe na nekoga, da ucjenjuje ili natjera na cijepljenje. Polazimo isključivo od sigurnosti stanovništva Ruske Federacije, ali smo istodobno otvoreni za suradnju sa svim zemljama na načelima ravnopravnosti, napisao je Ivancov.

Istaknuo je kako se nada da će i BiH uskoro imati priliku zaštititi cjepivom svoje stanovnike od koronavirusa, a pritom, kako je napisao, nije bitno hoće li to cjepivo biti rusko, englesko ili kinesko, važno je jedino da ono bude učinkovito i pristupačno.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju