Ruski znanstvenici traže cjepivo za koronavirus: Uskoro bi mogli početi s testiranjem na ljudima

Znanstvenici u Rusiji kažu da bi s testiranjem cjepiva za koronavirus na ljudima mogli početi već u lipnju, piše ruska agencija TASS.

V. P. | 05.04.2020. / 16:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Testiranje prototipa cjepiva za novi koronavirus na životinjama moglo bi završiti krajem travnja, a s ispitivanje na ljudima moglo bi se započeti u lipnju, rekao je direktor državnog virološkog i biotehničkog centra u Rusiji Rinat Maksutov u dokumentarcu ''Opasni virus'' emitiranom na ruskoj televiziji Rossiya-1.

Prema njegovim riječima, završila je faza testiranja cjepiva na miševima i lasicama, a uskoro se treba započeti i s testiranjima na nižim vrstama primata, piše ruska agencija TASS.

Planiramo dovršiti ispitivanja na životinjama krajem travnja. Tada ćemo prijeći na pretklinička istraživanja koja uključuju ljude, a ljudska bi ispitivanja započela u lipnju, rekai je Maksutov.

Dodao je da se trenutačno radi na 26 vrsta cjepiva od kojih će se samo najbolje opcije uključiti u pretkliničko istraživanje. Ako ih odobri Ministarstvo zdravstva, počet će se i s testiranjem na ljudima.

Voditeljica ruskog nadzornika potrošača Anna Popova kazala je testiranje na ljudima ''prilično teška i dugotrajna faza". Postoji opcija za testiranje na volonterima, ali zasad radimo na tradicionalan način, rekla je.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti