Prijete li nove tehnologije zatvaranjem radnih mjesta ili potpuno suprotno? "Društvo se mijenja od generacije do generacije"

Ljudska inovativnost stvara nove proizvode u koje se uključuju nove generacija, ali i nova radna mjesta.

Martina Marčinko/Informer | 01.05.2022. / 10:03

Galerija

Otvaraju li ili zatvaraju nove tehnologije radna mjesta? Razvijaju li se brže od društva? Što je s tehnološkim viškom? Dio je to problematike koju je novinarka emisije Informer analizirala sa stručnjacima i znanstvenicima. S obzirom na razvoj te sveprisutnu digitalizaciju kompariramo kojom brzinom tehnologija napreduje u odnosu na društvo.

Zahvaljujućim novim tehnologijama do 2030. godine kreirat će se desetak milijuna novih radnih mjesta. Međutim, zahvaljujući novim tehnologijama u sljedećih deset godina 20 posto radnih mjesta će nestati. Što je od toga istina? Oba navoda?

Informer: Nove tehnologije Informer: Nove tehnologije - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

'Rast tehnologija praktično i teoretski uvijek je energetski, kapitalno, sirovinski i radno štedan. Znači, nova tehnologija uvijek smanjuje upotrebu postojećih inputa pa tako i rada. Tako da nove tehnologije otkako su nastale, ne samo proteklih 200 godina već proteklih milijun i pol godina smanjuju potrebe za radom, govori Ljubo Jurčić, ekonomski analitičar.

Međutim, ljudska inovativnost stvara nove proizvode u koje se uključuju nove generacije, ali i nova radna mjesta.

'Neke nove tehnologije otvaraju radna mjesta, neke nove tehnologije zatvaraju radna mjesta, no još češće nove tehnologije mijenjaju sadržaj posla radnih mjesta. Dakle, stvari koje rade osobe u istom zanimanju unazad deset godina sadržaj tog posla može se bitno mijenjati, kaže Teo Matković, viši znanstveni suradnik Instituta za društvena istraživanja.

Industrija koja se nameće kao prva po pitanju promjene uzrokovanih novim tehnologijama svakako je informacijsko-komunikacijska.

Informer: Nove tehnologije Informer: Nove tehnologije - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

'Prvi dio poslova koji nestaju i koji već nestaju su manipulativni mehanički poslovi. Kada pogledate shopping centre prije ste imali kase, a sada kada su bar i QR kodovi to je smanjilo potrebu za većim brojem kasa i zaposlenika, kaže Ljubo Jurčić, ekonomski analitičar.

Ubraja se i tu autoindustrija u kojoj se sve više automobila proizvodi, a broj radnih mjesta ne raste.

Tu ima puno standardiziranih radnji, a kada su radnje standardizirane njih preuzima robot, odnosno, automatizacija, kaže Ljubo Jurčić.

Već kada smo kod automobila zanimalo nas je juri li tehnologija u razvoju u odnosu na društvo.

Na neki način tehnologija uvijek pleše unutar tog društva. Ona nije nikada posve izvan tog društva, tako da se društvo mijenja od generacije do generacije. Uvijek stari gunđaju da društvo nije kao što je prije bilo, no to govore od Heraklita tako da tu imamo stalno neku promjenu, kaže Matković.

Informer: Nove tehnologije Informer: Nove tehnologije - 4 (Foto: DNEVNIK.hr)

Doduše ovaj je znanstvenik mišljenja kako su u posljednjih deset godina izostala velika dostignuća ili revolucije: 'Na kraju krajeva i Facebook i druge socijalne mreže su već tinejdžeri na neki način. Kompjuteri su nam u uredima zadnjih 20, 25 godina gotovo svima. U državne su službe došle ranih 2000-ih. Ne možemo govoriti o nečemu što je tu ispred nas.'

Možda trenutno ne postoji veliki trend ubrzanja razvoja tehnologija no primjene se mijenjaju s obzirom na društvene izazove, što vidimo na primjeru pandemije.

Ključ sinergije društva i razvoja tehnologije definitivno je STEM. Kratica je to za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku. Kratica je to budućnosti. 

Emisiju 'Informer' pogledajte besplatno na novatv.hr!

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti