S radom je započelo Nacionalno koordinacijsko središte za industriju, tehnologiju i istraživanja u području kibernetičke sigurnosti

Nacionalno koordinacijsko središte radit će na jačanju hrvatskih kapaciteta u području kibernetičke sigurnosti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.01.2024. / 13:17

NKS (Foto: NKS)

Pitanje sigurnosti jedno je od temeljnih pitanja svake države, pri čemu se ne smiju ignorirati opasnosti i rizici koji su dio kibernetičkog prostora, upozorio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva (SDURDD) Bernard Gršić. Prilikom održavanje konstituirajuće sjednice Upravljačkog odbora Nacionalnog koordinacijskog središta za industriju, tehnologiju i istraživanja u području kibernetičke sigurnosti (NKS) naglasio je kako je, pored svih aktivnosti koje se provode u procesu digitalne transformacije u Hrvatskoj, od velike važnosti i suradnja među državama EU kako bi se osigurao dostupan, otvoren i sigurna kibernetički prostor za hrvatske građane.

Kibernetička sigurnost, ilustracija Kibernetički incidenti najveći su svjetski poslovni rizik u 2024. godini

Na sjednici su, pored predstavnika SDURDD-a, sudjelovali i predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ureda predsjednika Vlade RH i Sigurnosno-obavještajne agencije, dok je ravnatelj CARNET-a Hrvoje Puljiz imenovan u Upravljački odbor, bez prava glasa. Poslove NKS-a u Hrvatskoj obavljat će Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET.

Hrvatsko Nacionalno koordinacijsko središte za industriju, tehnologiju i istraživanja u području kibernetičke sigurnosti osnovano je kao dio mreže europskih nacionalnih koordinacijskih središta i dio je Europskog stručnog centra u području kibernetičke sigurnosti (ECCC). Ovaj centar ima ključnu ulogu u stvaranju okvira za povećanje i koordinaciju i ulaganja u kibernetičku sigurnost između EU, država članica EU i, neizravno, industrije.

Bolja Hrvatska - 2 Posluju u 90 zemalja, a surađivali su čak i s američkom vladom: "Ponosan što možemo pokazat da su Hrvati sposobni napraviti takve stvari"

Nacionalno koordinacijsko središte radit će na jačanju hrvatskih kapaciteta u području kibernetičke sigurnosti s ciljem praćenja, otkrivanja i sprječavanja kibernetičkih incidenata na nacionalnoj, međunarodnoj i međusektorskoj razini. Ujedno će upravljati financijskim sredstvima Europske komisije za potrebe jačanja nacionalnih kapaciteta i kompetencija u području kibernetičke sigurnosti, a jedna od važnijih zadaća bit će i objedinjavanje stručnih znanja, razvoj i širenje obrazovnih programa u području kibernetičke sigurnosti te podizanje razine svijesti javnosti o ovoj temi.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti