S umjetnom inteligencijom do pobjeda! Treneri dobivaju veliku pomoć na klupi

Zahvaljujući novom programu umjetna inteligencija oživjet će akcije skicirane na računalima, a prikazat će i reakciju i kretanje obrane.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.09.2019. / 07:34

James, Curry i Durant (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Inženjeri, matematičari i data scientisti vrlo su tražena roba na tržištu, a takav je kadar sve zanimljiviji i profesionalnim sportskim klubovima. Razvoj posebnog softvera za praćenje kretanja igrača i akcija, analiza svega što se događa na terenu, kao i detaljno praćenje zdravstvenog stanja (na temelju kojeg se donose odluke o intenzitetu treniranja, igranja i odmora) samo su dio onoga što je tehnologija donijela u svijet sporta.

NBA (Foto: AFP) Tehnologija je promijenila NBA ligu i način na koji je ljubitelji košarke prate

Ljubitelji filma sjetit će se "Moneyballa" s Bradom Pitom, koji je najbolje pokazao vrijednost analize podataka u sportu, a kako su danas "podaci nova nafta" i svakodnevno generiramo sve veću količinu podataka, timovi koji se bave analizom podataka neizostavni su u brojnim sportovima. Jedan je od tih sportova i košarka, pogotovo NBA, u čijim je dvoranama prije više godina instaliran sustav SportVU. Taj je sustav pratio sve kretnje igrača na treninzima i utakmica te davao trenerima brojne zanimljive i korisne informacije, a nama dodatni uvid u statistiku i informacije do kojih je nemoguće doći samim gledanjem utakmice, bez pomoći tehnologije.

Košarkaški treneri sada imaju još jednog pomoćnika koji će im pomoći u boljoj pripremi za utakmice i na terenu jer im, zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, omogućuje čitanje protivničkih obrana u akcijama koje pripremaju. Na klasičnoj ploči na kojoj treneri crtaju akcije, naravno, ne mogu znati kako će obrane reagirati na te akcije i kako će se protivnički igrači kretati. S novim programom akcije se crtaju na virtualnoj ploči, a nakon što trener nacrta kretanje igrača i dodavanje lopte, program će "oživjeti" tu akciju pa se može pratiti kretanje igrača i lopte.

Svakog trenera oduševit će to što program može prikazati i kako će obrana reagirati na takvu akciju, odnosno prikazat će kretanje svakog obrambenog igrača. Program je baziran na umjetnoj inteligenciji i velikom broju podataka iz NBA-a, stoga bi reakcija takve virtualne obrane doista trebala biti slična akciji pravih igrača na terenu. Mehanizam aplikacije baziran je na dvije vrste AI programa – jedna prikazuje što vjernije kretnje igrača po virtualnoj ploči, dok druga provjerava koliko su te virtualne akcije slične stvarnim podacima iz NBA-a. S vremenom će akcije prikazane na virtualnim pločama biti sve realnije, pa će treneri imati detaljan uvid reakcije obrane na njihove akcije te će ih moći prilagođavati, mijenjati taktiku, kretanje igrača i slično.

NBA (Foto: AFP) Tehnologija je promijenila NBA ligu i način na koji je ljubitelji košarke prate

Ovaj program bit će predstavljen na međunarodnoj konferenciji Computing Machinery International Conference on Multimedia, koja će se tijekom listopada održati u Nici, te ne sumnjamo da će s vremenom postati obvezan alat većine ili svih trenera u NBA-u.

Izvor: Science Mag
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti