Tehnologija je promijenila NBA ligu i način na koji je ljubitelji košarke prate

Tehnologija je donijela nevjerojatne promjene – od praćenje same igre i statistike, učinka, ali i umora igrača pa do promjena u načnu na koji ljubitelji NBA-a prate utakmice

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.04.2018. / 11:00

NBA (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Ovog tjedna održan je prvi draft NBA 2K lige u kojoj će košarkaške dvorane zamijeniti virtualni tereni, a loptu tipkovnice te će se u novoj ligi 17 ekipa boriti za titulu najbolje esport NBA ekipe. Ovo je samo još jedna potvrda kako je NBA najnaprednija sportska organizacija kada je u pitanju tehnologija.

Tehnologija je donijela nevjerojatne promjene – od praćenje same igre i statistike, učinka, ali i umora igrača pa do promjena u načnu na koji ljubitelji NBA-a prate utakmice koje su sada dostupne u većini zemalja svijeta.

SportVU

Jedna od promjena načina praćenja statistike i brojnih podatka započela je implementacijom SportVU sustava kamera zahvaljujući kojima se prati i analizira doslovno svaki pokret igrača na terenu, koš, skok, asistencija, način na koji se igra obrana, na kojim su pozicijama na terenu igrači najučinkovitiji i slično.

Stručnjaci za analitiku i podatke sve su traženiji među NBA klubovima te koriste tehnologiju i strojno učenje kako bi iz svih tih informacija dobili vrijedne podatke koje im neće pokazati klasična statistika – npr. saznat će koji igrači najbolje sprječavaju najučinkovitije šutove u košarci (trice i zakucavanja) i druge važne informacije do kojih treneri ne mogu doći samim praćenjem igre.

Analiza podataka i statistika dijelom je zaslužna i za promjenu načina same igre u kojoj više nisu na cijeni veliki i snažni centri (uz poneki izuzetak), šutira se sve više trica (čak su i centri postali iznimno precizni iza linije za tricu) jer se pokazalo kako se više isplati šutirati trice nego duge dvice koje su statistički najgori šut.

Također, klubovi koriste i nosivu tehnologiju, odnosno uređaje koji prate "istrošenost" igrača, kvalitetu sna i druge parametre te na temelju tih i drugih informacija iz SportVU sustava stručnjaci za analitiku mogu predvidjeti kada bi potencijalno moglo doći do ozljeda nastalih zbog umora i prevelikog napora – u tim slučajevima, treneri odmaraju igrače na treninzima ili utakmicama.

Virtualna i proširena stvarnost

Virtualna stvarnost trebala bi biti jedan od sljedećih velikih trendova u tehnologiji u koji milijarde dolara ulažu najveće tehnološke kompanije. Iako ćemo na masovnu popularizaciju ove tehnologije trebati sačekati još neko vrijeme – duže nego se prije mislilo, NBA je i na ovom polju ispred brojnih drugih sportskih organizacija. Naime, korisnicima NBA League Passa od nedavno je dostupno potpuno novo iskustvo uživanja u košarci – u virtualnoj stvarnosti.

Trenutno je samo dio utakmica dostupan u ovoj tehnologiji (naravno, za gledanje VR utakmica potrebni su i takvi uređaji za virtualnu stvarnost), a za očekivati je da će u budućnosti sve utakmice biti dostupne u VR-u.

Magic Leap One (Foto: Magic Leap) (Foto: Magic Leap)

Također, povjerenik lige Adam Silver potpisao je suradnju s Magic Leapom čiji bi se VR uređaj ove godine trebao pojaviti u prodaji te će putem njega biti dostupne neke utakmice, ali uz događaje s parketa, moći će se pratiti i drugi interaktivni sadržaj poput objava s društvenih mreža, statistika susreta i slično.

Cilj Silvera i ekipe koja vodi ovu organizaciju jest ljudima diljem svijeta pružiti iskustvo kakvo imaju gledatelji na sjedištima uz teren, ali i druge dodatne i zanimljive informacije, pregled terena s više različitih kamera i slično, odnosno žele pružiti slično iskustvo kakvo imamo u video igrama.

Na igru su utjecali i mobilni uređaji – umjesto klasične table, treneri akcije igračima mogu puno učinkovitije prikazivati na tabletima, a na mobilnim uređajima igrači se mogu pripremati za nadolazeće utakmice i proučavati klubove protiv kojih će igrati, odnosno igrače koje će čuvati.

NBA League Pass – za košarkaške sladokusce

U vrijeme dok je Michael Jordan, uz pomoć Pippena, Kukoča, Kerra i ostale ekipe šampionskih Bullsa osvajao NBA prstenje, košarkaški sladokusci u Hrvatskoj nisu imali previše mogućnosti uživanja u utakmicama - s nestrpljenjem su čekali rano subotnje jutro i noć košarke te nedjeljom trideset minutnu emisiju o NBA-u i manje-više to je bilo to.

Danas, zahvaljujući internetu i napretku tehnologije, NBA je prisutna u gotovo svakom kutku svijeta te je putem League Passa moguće gledati baš sve utakmice ove lige – moguće je odabrati i posebne pakete i pratiti određeni broj utakmica mjesečno ili samo omiljenu ekipu, a o paketu ovisi i cijena.

NBA League Pass (Foto: NBA) (Foto: NBA)

Dostupna je mogućnost plaćanja pojedinačnih utakmica, a ako pratite samo rezultate i vidite da je neka utakmica napeta i zanimljiva pa se želite uključiti u prijenos u posljednjoj četvrtini, i to će uskoro biti moguće jer NBA testira opciju gledanja samo posljednje četvrtine po cijeni od 1 dolara.

Utakmice se gledaju na zahtjev pa tako ne morate biti budni cijelu noć, već kada se probudite ili nakon posla (ako do tada ne saznate rezultate) možete u miru pogledati cijelu utakmicu – i pri tome preskočiti minute odmora, pauze između četvrtina i slično. Sve utakmice moguće je gledati na brojnim platformama, uključujući naravno i mobilne uređaje za koje je NBA predstavio Mobile View za kvalitetnije praćenje.

Društvene mreže i NBA TV

NBA iskorištava i brojne načine digitalne distribucije – npr. zahvaljujući tehnologijama razvijenim od strane startupova s kojima surađuju, korisnicima u SAD-u s aktiviranim opcijama odmah nakon nekih atraktivnih akcija na mobilne telefone stiže videozapis s takvim akcijama, zakucavanjima, tricama i slično.

Poruka se šalje odmah nakon akcije, a za cijeli proces nisu zaduženi ljudi nego softver koji može prepoznati najatraktivnije trenutke i o njima obavijestiti korisnike.

Treba spomenuti i društvene mreže na kojima je dostupna velika količina sadržaja – od isječaka s utakmica, najboljih poteza igrača (npr. ako pratite NBA na Facebooku često možete na svom feedu vidjeti isječke s najboljim potezima hrvatskih igrača), a na nekim tržištima NBA je prenosila utakmice putem Facebook Livea.

Također, najzagriženiji fanovi mogu uživati i u NBA TV-u na kojem mogu gledati analize utakmice, stare utakmice, posebne emisije s poznatim licima NBA lige itd.

Sve su ove promjene utjecale na povećanje atraktivnosti lige (iako na internetu uvijek možemo naći na brojne old school nostalgičare kojima je NBA devedesetih s više fizičkog kontakta i agresivnosti u vrijeme kada su najbolji igrači bili konkurenti, a ne prijatelji bila zabavnija i privlačnija) i povećanje gledanosti, a svi ljubitelji košarke mogu biti sretni što žive u ovo vrijeme kada im je dostupna baš svaka utakmica lige – uključujući i ljetnu ligu i veći dio predsezone.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti