SAD će zabraniti unošenje laptopa u kabine zrakoplova na svim letovima?

Amerikanci razmišljaju o zabrani unošenja gadgeta većih od telefona na svim međunarodnim letovima u SAD i iz SAD-a

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.05.2017. / 15:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

"Teroristi su opsjednuti idejom rušenja zrakoplova u zraku, posebno ako je riječ o američkim zrakoplovima u kojima se većinom nalaze Amerikanci. Ta je prijetnja stvarna ", rekao je u nedavnom intervjuu za Fox ministar domovinske sigurnosti SAD-a John Kelly.

Kao jedan u nizu koraka s kojim se želi povećati sigurnost letova, Amerikanci su nedavno zabranili unošenje prijenosnih računala u letovima prema SAD-a iz osam zemalja, uključujući Tursku, Saudijsku Arabiju i Katar.

Naime, u posljednje vrijeme sve je više informacija kako teroristi pokušavaju sakriti eksploziv u prijenosna računala te Amerikanci ništa ne žele prepustiti slučaju. Nakon zabrane unošenja prijenosnika na letovima iz navedenih zemalja prema SAD-u, već se neko vrijeme govori kako ministarstvo domovinske sigurnosti žele proširiti ovu zabranu i na letove s drugih destinacija, a možda čak i na sve letove. Umjesto u kabinama zrakoplova kao i do sada, prijenosna računala, ali i tableti i drugi gadgeti veći od telefona prenosili bi se u prostoru za prtljagu.

EK se želi informirati oko moguće američke zabrane unošenja prijenosnih računala u zrakoplove

U razgovoru za Fox, na pitanje hoće li zabraniti unošenje laptopa u kabine zrakoplova na svim međunarodnim letovima prema SAD-u i iz SAD-a, Kelly je rekao: "Mogao bih" te je dodao kako će općenito povećati razinu sigurnosti na aerodromima i na letovima. Kelly nije rekao kada bi moglo doći do potpune zabrane unošenja elektroničkih uređaja (osim telefona) u zrakoplove, a u nekim ranijim intervjuima rekao je da će to napraviti "kada dođe vrijeme za to".
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti