SAD dodjeljuje milijarde dolara u subvencijama za proizvodnju naprednih poluvodiča ključnih za pametne telefone, umjetnu inteligenciju i vojsku

Američke državne subvencije za proizvodnju naprednih poluvodiča potiču inovacije preoblikujući proizvodnju čipova u SAD-u prema novim ekonomskim i sigurnosnim dobicima.

Branimir Vorša | 28.01.2024. / 10:47

Računalni procesor sa zastvom SAD-a, ilustracija
Računalni procesor sa zastvom SAD-a, ilustracija (Foto: Getty Images)

U pokušaju da poveća domaću proizvodnju poluvodiča, administracija američkog predsjednika Joea Bidena spremna je dodijeliti značajne subvencije velikim tvrtkama kao što su Intel i Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC).

Wall Street Journal izvještava da te subvencije, za koje se očekuje da će biti objavljene prije Bidenova govora o stanju nacije 7. ožujka, imaju cilj potaknuti proizvodnju naprednih poluvodiča ključnih za pametne telefone, umjetnu inteligenciju i obrambene sustave.

Očekuje se da će Intel, s projektima koji premašuju 43,5 milijardi dolara u Arizoni, Ohiju, Novom Meksiku i Oregonu, biti ključni korisnik tih američkih državnih subvencija. TSMC, koji gradi dvije tvornice u blizini Phoenixa s ukupnim ulaganjem od 40 milijardi dolara, i Samsung Electronics, s projektom u Teksasu vrijednim 17,3 milijarde dolara, također su vjerojatni primatelji navedenih subvencija. Ostali kandidati, uključujući Micron Technology, Texas Instruments i GlobalFoundries, također su u utrci za te izdašne subvencije.

Ministarstvo trgovine SAD-a, zadržavajući pristup temeljen na zaslugama, suzdržalo se od otkrivanja potencijalnih kandidata i vremenskog okvira za objave dodjela navedenih subvencija. Glasnogovornik ministarstva naglasio je važnost unaprjeđenja američke gospodarske i nacionalne sigurnosti putem CHIPS nagrada, ističući rigorozne komercijalne pregovore koji su uključeni u taj proces.

Umjetna inteligencija Američko regulatorno tijelo pokrenulo veliku istragu oko partnerstva Big Tech tvrtki s vodećim AI startupovima

Eric Schmidt Bivši Googleov CEO pokrenuo startup s ciljem masovne proizvodnje AI vojnih dronova

Američka ministrica trgovine Gina Raimondo u prosincu 2023. godine predstavila je planove za dodjelu desetak financijskih nagrada za proizvodnju poluvodičkih čipova u tekućoj godini. Prva nagrada, koja premašuje 35 milijuna dolara, dodijeljena je BAE Systemsu u Hampshireu, u sklopu programa subvencije "Čipovi za Ameriku" od 39 milijardi dolara koji je odobrio Kongres 2022. godine.

Potez Bidenove administracije odražava strateški napor da se preoblikuje krajolik proizvodnje čipova u SAD-u.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti