SAD napravio prvi korak u stvaranju "neprobojnog" interneta

Korištenje kvantne mrežne tehnologije osiguralo bi bankama i medicinskim ustanovama sigurnu razmjenu podataka, ali bi imalo i širu primjenu u vojnoj i komunikacijskoj industriji.

Martina Čizmić | 28.07.2020. / 16:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Kvantno računarstvo još je u povojima, a SAD su već postavile temelje za stvaranje kvantnog interneta.

Ministarstvo energetike osmislilo je strategiju za američki nacionalni kvantni internet, koji bi trebao biti stvoren u suradnji sa sveučilištima i istraživačima koji se bave kvantnim računarstvom, a cilj je da prototip bude izgrađen do kraja desetljeća.

Kvantni internet omogućio bi brži, ali i puno sigurniji prijenos podataka, u odnosu na postojeće mreže. Amerikanci planiraju razviti paralelni, sigurniji i pouzdaniji sustav temeljen na kvantnom spreznanju (fizikalnom fenomenu koji se pojavljuje kad čestice djeluju na takav način da se kvantno stanje pojedinačnih čestica ne može utvrditi neovisno o drugim česticama, već se gleda kvantno stanje sustava kao cjeline).

Jedna od značajki kvantne transmisije je da ju je gotovo nemoguće prisluškivati dok informacija prolazi s jednog mjesta na drugi. Upravo to u američkom Ministarstvu energetike žele iskoristiti kako bi mogli stvoriti mrežu koju je nemoguće hakirati.

Korištenje kvantne mrežne tehnologije osiguralo bi bankama i medicinskim ustanovama sigurnu razmjenu podataka, ali bi imalo i širu primjenu u vojnoj i komunikacijskoj industriji.

Za sad je dogovoreno da će 17 sveučilišta biti temelj za izgradnju kvantne mreže, a sredstva za to osigurala bi američka vlada.

Još u veljači, Sveučilišta u Chicagu uspješno je demonstriralo kvantno sprezanje na temelju 70 kilometara dugačke kvantne petlje, mrežnog sustava koji je izgrađen u predgrađima Chicaga. To je ujedno bio prvi primjer da bi kvantna mreža mogla funkcionirati i izvan laboratorija, u stvarnim uvjetima. No, još je uvijek prerano reći da ćemo uskoro surfati na kvantnom internetu.

Izvor: Science Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti