SAD odobrio izdašnu potporu Samsungu za širenje tvornice čipova u Teksasu

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je Zakon o čipovima u kolovozu 2022., pripremivši za domaću proizvodnju čipova do 39 milijardi dolara.

Hina | 15.04.2024. / 16:34

Samsung
Samsung (Foto: Afp)

 Američka vlada objavila je u ponedjeljak da je odobrila 6,4 milijarde dolara pomoći južnokorejskom tehnološkom divu Samsungu za proširenje tvornice poluvodiča u Teksasu.

Potpora je odobrena u sklopu programa koji bi trebao vratiti proizvodnju poluvodiča u SAD-u i osigurati dobru poziciju najvećeg svjetskog gospodarstva u razvoju čipova za sustave umjetne inteligencije.

TSMC SAD tajvanskom proizvođaču čipova daje 6,6 milijardi dolara za gradnju tvornice u Arizoni

Samsung planira proizvoditi dvonanometarske čipove u tvornici u Teksasu, a 6,4 milijarde dolara bit će uložene u proširenje pogona koji je u izgradnji od 2022.

U sektoru trenutno dominira tajvanski TSMC koji ih proizvodi u Aziji, ali planira graditi tvornice i u SAD-u i već je od Washingtona ishodio 6,6 milijardi dolara. Washington je osigurao financijsku podršku i Intelu, od 8,5 milijardi dolara.

Čipovi Korejci ulažu gotovo 4 milijarde dolara u tvornicu čipova za AI u SAD-u

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je Zakon o čipovima u kolovozu 2022., pripremivši za domaću proizvodnju čipova do 39 milijardi dolara.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti