Korejci ulažu gotovo 4 milijarde dolara u tvornicu čipova za AI u SAD-u

Odvojeno su najavili da će paralelno nastaviti s planiranim ulaganjima u matičnoj Južnoj Koreji.

Hina | 04.04.2024. / 13:08

Čipovi (Foto: Getty Images)

Južnokorejski proizvođač čipova SK Hynix objavio je da će uložiti procijenjenih 3,87 milijardi dolara u tvornicu memorijskih čipova za umjetnu inteligenciju (AI) u Sjedinjenim Državama.

Tvrtka je najavila gradnju pogona za proizvodnju inovativne ambalaže i za istraživanje i razvoj za proizvode umjetne inteligencije u West Lafayetteu u saveznoj državi Indiani.

Očekuje se da će projekt potaknuti inovacije u američkom lancu opskrbe umjetnom inteligencijom i regiji omogućiti otvaranje više od tisuću novih radnih mjesta.

U SK Hynixu kažu da u novom pogonu planira masovnu proizvodnju nove generacije čipova za memoriju visoke propusnosti (High-Bandwidth Memory - HBM), ključnih za grafičke procesorskih jedinica koje treniraju sustave umjetne inteligencije kao što je ChatGPT.

Kineski čip, ilustracija Amerikanci šire listu kineskih proizvođača naprednih čipova koje će sankcionirati

Početak proizvodnje planiraju za drugu polovinu 2028., a u novoj će tvornici također razvijati nove generacije čipova i uspostaviti linije za istraživanje i razvoj inovativnog pakiranja.

Južnokorejska kompanija planira surađivati ​​sa Sveučilištem Purdue i Ivy Tech Community Collegeom na razvoju programa treniranja i interdisciplinarnih nastavnih planova i programa koji će obrazovati radnu snagu za poslove koji traže poznavanje sofisticiranih tehnologija.

SK Hynix će također podržati rad Zaklade Purdue Research Foundation i drugih lokalnih neprofitnih i dobrotvornih organizacija sklapanjem partnerstava koja omogućavaju razvoj zajednice, prilike za rast i obuku vodstva.

Odvojeno su najavili da će paralelno nastaviti s planiranim ulaganjima u matičnoj Južnoj Koreji.

Tvrtka radi na pripremi lokacije za proizvodne pogone u Yongin Semiconductor Clusteru u koje će uložiti 120 bilijuna wona (89 milijardi dolara).

Čipovi Nizozemska pokušava zadržati proizvođača opreme za čipove

Početak gradnje prve tvornice planiran je za ožujak 2025., a dovršetak u prvim mjesecima 2027. U planu je i gradnja mini tvornice s opremom za obradu 300-milimetarskih pločica, za testiranje poluvodičkih materijala, komponenti i opreme.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti