Amerikanci šire listu kineskih proizvođača naprednih čipova koje će sankcionirati

SAD sastavlja popis zabranjenih kineskih tvornica čipova, s ciljem suzbijanja prijenosa tehnologije, dok kineske vlasti istovremeno kritiziraju eskalaciju tehnoloških napetosti.

Branimir Vorša | 29.03.2024. / 10:50

Kineski čip, ilustracija
Kineski čip, ilustracija (Foto: Getty Images)

U pokušaju da povećaju kontrolu nad protokom tehnologije u Kinu, Sjedinjene Države navodno sastavljaju popis naprednih kineskih tvornica za proizvodnju čipova koje ne ispunjavaju uvjete za dobivanje ključnih alata, otkrivaju izvori upoznati s tim pitanjem, a prenosi agencija Reuters.

Popis, za koji se očekuje da će biti predstavljen u sljedećih nekoliko mjeseci, odgovara na izazov s kojim se suočavaju tvrtke u identificiranju tvornica koje proizvode napredne čipove u Kini, dilemu pogoršanu postojećim ograničenjima koja su nametnule američke vlasti od 2022. godine. Riječ je o zabrani koja sprječava američke tvrtke od izvoza opreme do kineskih pogona koji se bave naprednom proizvodnjom čipova, što je mjera potaknuta strahovima nacionalne sigurnosti u vezi s kineskim tehnološkim napretkom.

Joe Biden Biden široke ruke: Intelu dodjeljuje skoro 20 milijardi dolara za proizvodnju čipova

Uvažavajući zahtjeve industrije, američki dužnosnici govorili su o potrebi za takvim popisom tijekom godišnje konferencije o kontroli izvoza u Washingtonu. Unatoč složenosti pružanja sveobuhvatnog kataloga, dužnosnici su izrazili namjeru pomoći u identificiranju zabrinjavajućih kineskih proizvođača naprednih čipova. Taj potez odražava napore SAD-a da pojačaju postojeća ograničenja, olakšavajući usklađenost domaćim tvrtkama.

U međuvremenu, američke vlasti odbile su dati bilo kakve komentare o razvoju te situacije. S druge strane, glasnogovornik kineskog veleposlanstva u Washingtonu kritizirao je ekspanzivnu američku upotrebu retorike nacionalne sigurnosti za suzbijanje kineskih entiteta, pozivajući na suzdržanost u iskorištavanju državne moći.

Nvidijina grafička kartica Unatoč zabrani Kina kupuje američke čipove

Dok se rasprave nastavljaju, inicijativa naglašava zamršenu dinamiku koja oblikuje tehnološko natjecanje i sigurnosna pitanja između dviju globalnih sila.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti