Nizozemska pokušava zadržati proizvođača opreme za čipove

ASML trenutno zapošljava 23 tisuće radnika, a otprilike 40 posto njih strani su državljani.

Hina | 07.03.2024. / 14:11

Čipovi (Foto: Afp)

  Nizozemska vlada razgovara s proizvođačem opreme za proizvodnju čipova ASML-om kako bi najveću domaću tvrtku odvratila od selidbe u inozemstvo, rekla je ministrica gospodarstva na odlasku Micky Adriaansens.

Informaciju je u srijedu objavio nizozemski list De Telegraaf, pozivajući se na anonimne izvore. Ministarstva su razgovore nazvala "Operacija Beethoven", naveo je De Telegraaf.

Ministrica gospodarstva nije željela komentirati sve dijelove izvješća, ali je potvrdila da se u srijedu u Den Haagu sastala s izvršnim direktorom ASML-a Peterom Wenninkom kako bi nastavila razgovore.

Ne znam hoće li otići iz Nizozemske, rekla je Adriaansens. Žele rasti, u tolikoj mjeri da ta njihova želja stvara pritisak na našu infrastrukturu, izjavila je. Vlada zato "intenzivno" razgovara s tvrtkom kako bi eventualno riješila problem.

ASML u srijedu nije želio komentirati izvješće nizozemskog lista. Međutim, izvršni direktor Peter Wennink izjavio je na skupu u Den Haagu da ga zabrinjavanja pogoršanje poslovne klime u Nizozemskoj.

Neki od elemenata koji su od nas napravii veliku tvrtku danas su pod pritiskom, izjavio je Wennink, ističući postroženu regulativu i planirano ukidanje poreznih olakšica za visokokvalificirane doseljenike.

Agencija za razvoj Brainport navela je da grad Endhoven, sveučilišni grad s 800 tisuća stanovnika, ima oko 80 tisuća radnika u sektoru sofisticirane tehnologije. U idućih osam godina otvorit će još 50 tisuća radnih mjesta, a čak pola njih bit će stranci.

ASML trenutno zapošljava 23 tisuće radnika, a otprilike 40 posto njih strani su državljani.

Stranke koje planiraju oformiti vladu razmatraju pak ograničenje broja stranih studenata na nizozemskim sveučilištima, napominje Reuters.

Pozivajući se na neimenovani izvor, De Telegraaf navodi da bi se ASML mogao proširiti u Francusku.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti