SAD planira odobriti novu metodu ubrizgavanja cjepiva protiv majmunskih boginja

Objava se očekuje već u utorak poslijepodne.

Hina | 09.08.2022. / 08:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Američka administracija odlučila je proširiti svoju ograničenu zalihu cjepiva protiv majmunskih boginja dopuštajući drugačiju metodu ubrizgavanja koja koristi jednu petinu cjepiva po injekciji, izvijestio je New York Times u ponedjeljak pozivajući se na visoke dužnosnike upoznate s planom.

SAD je proglasio majmunske boginje javnozdravstvenom krizom prošlog tjedna u nastojanju da pojača američki odgovor na suzbijanje epidemije.

Kako bi američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila intradermalnu injekciju, koja zahtijeva ubrizgavanje jedne petine trenutne doze u kožu umjesto pune doze potkožno, ministarstvo zdravstva morat će izdati novu hitnu deklaraciju, navodi se u izvješću.

Cjepivo protiv majmunskih boginja, ilustracija Dansko cjepivo protiv velikih boginja, odsad će se koristiti i za majmunske boginje

Objava se očekuje već u utorak poslijepodne, navodi list.

Bijela kuća, ministarstvo zdravstva FDA nisu odmah odgovorili na zahtjev Reutersa za komentarom.

Ranije ovog mjeseca američki predsjednik Joe Biden je imenovao dva savezna dužnosnika da koordiniraju odgovor njegove administracije na majmunske boginje nakon što su Kalifornija, Illinois i New York proglasili izvanredno stanje.

Prvi put identificirana 1958., bolest ima blage simptome uključujući temperaturu, bolove i gnojne lezije na koži. Ljudi se obično oporave u roku od dva do četiri tjedna, navodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti