Samouništivi materijal idealan je za špijunsko-vojne akcije

Znanstvenici su već napravili jedrilicu koja može letjeti samo po noći jer sunčevu svjetlost ne bi izdržala

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.08.2019. / 13:45

Jedrilica (Foto: AFP)

Ideja o materijalu koji bi mogao biti samouništiv sigurno je zanimljiva brojnim vojskama diljem svijeta jer omogućuje špijuniranje i praćenje protivnika iza neprijateljskih linija, a u slučaju da netko posumnja na postojanje takvih uređaja ili ih pronađe, oni se mogu uništiti pritiskom na jednu tipku s velike udaljenosti. Upravo na takvom tipu samouništiva materijala radi znanstvenik Paul Kohl i njegov tim s Georgia Institutea of Technology – počeli su s razvojem malih senzora poput mikrofona, kamera i detektora za pronalaženje metala koje bi mogli postaviti na neprijateljska područja za skupljanje podataka i špijuniranje, no u slučaju da ih netko otkrije, ti bi se gadgeti trebali sami uništiti kako ne bi odali informacije o porijeklu uređaja, kao i podacima koje su prikupili.

Sea Hunter, prototip autonomnog broda američke vojske Američka vojska razvija najveći autonomni brod

Kao podlogu za samouništive uređaje Kohl je uzeo polimer – iako se zbog svoje strukture polimeri polako uništavaju, on je uspio napraviti materijal koji se može jako brzo uništiti. Polimer koji su razvili baziran je na aldehidima i kombinirali su ga s drugim kemijskim aditivima, objavili su na New Scientistu – za brzo uništavanje takvog materijala dovoljno je samo sunčevo svjetlo ili nekih umjetan izvor svjetlosti, a dovoljno je čvrst za korištenje u senzorima i npr. jedrilicama te je fleksibilan da se od njega može napraviti tkanina za padobran.

Proces samouništenja uređaja od takvog materijala prilično je jednostavan jer, osim samog sunca, u uređaje napravljene od njega može se postaviti mala svjetleća dioda putem koje se aktivira proces samouništenja s udaljenog mjesta.

Vojska i računala (Foto: Getty Images) Treba li nas biti strah? Američka vojska želi koristiti projektile s umjetnom inteligencijom

Upravo je takav materijal koji se može sam uništiti, a može se koristiti u letećim objektima poput jedrilica i u padobranima zanimljiv vojsci. Kohl i znanstvenici s njegovog sveučilišta već su korištenjem tog materijala napravili malu jedrilicu koja može prenositi 1 kg tereta – sunčevo svjetlo ne bi izdržala, no po mraku se može provući daleko iza neprijateljskih redova i izvidnici ili špijunima dostaviti teret. Slično je i s padobrancima koji se mogu ubaciti u neprijateljske redove – padobran će se sam uništiti tako da, kada se jednom pronađu njegovi ostatci, nitko neće znati o čemu je riječ i da je na to mjesto sletio padobranac.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti