Samsung mijenja strategiju za svoje flagship telefone?

Internetom kruže glasine o novim modelima Samsungovih premium pametnih telefona koje će predstaviti sljedeće godine.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.09.2024. / 15:50

Samsung Galaxy S24 Ultra - recenzija - 16 (Foto: Zimo)

Iako je ovih dana na mobilnom tržištu glavna tema Apple, a dio te pažnje pokušava uzeti i Huawei, i u Samsungu naporno rade na razvoju svoje nove generacije flagship telefona. Dok će Apple novu generaciju predstaviti svojih iPhonea predstaviti već sljedeći tjedan, Samsung će svoje najvažnije mobilne uređaje predstaviti, tradicionalno, početkom (sljedeće) godine.

Samsung Galaxy Z Flip 6 - recenzija - 9 RECENZIJA Samsung Galaxy Z Flip 6 - preklopni telefon za one koji žele više, brže i dulje

Prema glasinama s mreže, Samsung za nadolazeću generaciju svojih Galaxy S telefona planira jednu veliku promjenu u odnosu na aktualnu verziju. Naime, južnokorejska kompanija često je imala taktiku dvije vrste čipseta za modele iz Galaxy S serije, ovisno o tržištima, no od sljedeće godine situacija bi se mogla promijeniti, odnosno Samsung bi mogao ponovno promijeniti taktiku kao i na telefonima iz serije Galaxy S23 u kojem se kompanija odlučila samo za jednog proizvođača čipova.

U nadolazećim modelima iz serije Galaxy S25 Samsung bi tako mogao koristiti isključivo Qualcommove čipove. Te bi telefone trebao pokretati Snapdragon 8 Gen 4 čipset, čije službeno predstavljanje očekujemo u listopadu, a kao glavni razlog navodi se umjetna inteligencija, odnosno opcije i mogućnosti bazirane na AI. Kakve bi novitete vezane uz umjetnu inteligenciju i Galaxy AI Samsung mogao predstaviti, još se ne spominje, no jasno je kako ova tehnologija polako postaje jedan od prioriteta i za mobilne kompanije, što možemo vidjeti i po primjeru Applea i njihova Apple Intelligencea.

Prije novih glasina o potpunom povratku na čipove Snapdragon, na mreži smo mogli pročitati različite informacije o planovima južnokorejske kompanije. Neke su informacije čak govorile kako bi Samsung mogao predstaviti poseban čip namijenjen flagship modelima iz serije Galaxy S, a to je trebao biti 3nm Exynos čip. Čini se, dakle, da od toga neće biti ništa, barem ne što se tiče modela iz Galaxy S serije, no to ne znači i da je Samsung odustao od ideje za takvim čipovima.

Samsung Galaxy Fold5 Samsung priprema još tanju verziju svog savitljivog telefona Galaxy Z Fold

Naime, takvi Samsungovi čipovi (Exynos 2500) mogli bi se naći u idućoj generaciji njihovih telefona sa savitljivim ekranima, modelima Galaxy Z 7 Fold i Flip koje će kompanija predstaviti sljedeće godine, vjerojatno negdje sredinom 2025.

Ako se te informacije pokažu istinitim, to će biti velika promjena strategije za njihove fleksibilne uređaje, komentirali su na stranici 9to5 Google, jer su do sada svi njihovi telefoni s fleksibilnim ekranima imali Qualcommove čipove.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti