Samsung na tronu: Prvi uspješno proizveli 3nm čip, obećavaju ogromna poboljšanja performansi i uštede energije

Samsung je upravo utvrdio svoju poziciju vrhunskog proizvođača čipova.

Branimir Vorša | 01.07.2022. / 12:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Samsung je prvi uspio napraviti mikročip od 3nm (nanometra), pretekavši tako Appleovog dobavljača TSMC u ovoj uzbudljivoj utrci. 

Samsung je sad na korak do proizvodnje najnaprednijih čipova na svijetu. Novi proizvodni proces je 45 posto energetski učinkovitiji i pruža 23 posto bolje performanse od prethodne generacije 5-nanometarskih čipova, tvrde iz Samsunga.

Slika nije dostupna Zbog poskupljenja čipova analitičari očekuju nova povećanje cijena proizvoda

Ti se dobici postižu korištenjem procesa koji se zove Gate-All-Around tranzistorska arhitektura (GAA FET), koji predstavlja nadogradnju FinFET-a i sa 16 posto manjom površinom nego prije. Samsung ističe da će se novi mikročip koristiti za računalstvo visokih performansi i niske potrošnje energije s mobilnim procesorima koji dolaze kasnije, te da će druga generacija 3nm čipova smanjiti potrošnju energije za 50 posto i poboljšati performanse za 30 posto, na 35 posto manjoj površini.

Samsung je navedenim uspjehom pokazao svoju poziciju kao vrhunskog proizvođača čipova. Međutim, pred korejskim tehnološkim divom je dug put da se dokaže protiv TSMC-a, tajvanskog proizvođača čipova koji dominira tržišnim udjelom i proizvodi čipove za Appleove iPhone, iPad, MacBookove i stolne Macove, plus opskrbljuje i druge divove, poput Nvidije i AMD-a.

Čipovi Španjolska želi postati vodeća lokacija u Europi za proizvodnju mikročipova

Nastavit ćemo s aktivnim inovacijama u razvoju konkurentne tehnologije i izgraditi procese koji pomažu ubrzati postizanje zrelosti tehnologije, rekao je Siyoung Choi iz Samsunga.

Iako je to velika prekretnica za Samsung, proizvodnja 3nm čipova vjerojatno neće imati veliki utjecaj na TSMC u sljedećih 12 mjeseci, piše Bloomberg. Proizvođač pametnih telefona Galaxy prvo će morati pokazati da može proizvoditi uz istu isplativost kao i njihov konkurent prije nego što tvrtke počnu tražiti i njihove čipove.

Samsung i TSMC trenutno se natječu za višegodišnje ugovore s Appleom i Qualcommom, dvjema mega tehnološkim tvrtkama koje čekaju masovnu proizvodnju 3nm čipova koji bi mogli poboljšati performanse postojećih proizvoda, a istovremeno omogućiti nove tehnologije.

Samsung će proizvoditi ove čipove u Južnoj Koreji u svojim pogonima u Hwaseongu prije nego što se proširi na Pyeongtaek. Tvrtka trenutno gradi tvornicu u Texasu gdje bi mogla potrošiti više od 10 milijardi dolara za proizvodnju 3nm čipova.

Pat Gelsinger CEO Intela objasnio zašto su čipovi poput nafte i što je važno za našu “digitalnu budućnost”

Postizanje 3nm tehnologije je mala pobjeda, ali s obzirom na to da TSMC navodno treba započeti veliku proizvodnju 2nm tehnologije 2025., s čipovima koji dolaze 2026., Samsung će morati držati nogu "na gasu", kako bi imao ikakve šanse prestići svog najžešćeg konkurenta.

Izvor: Gizmodo

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti