Samsung nije razočarao: Novi uređaji donose pregršt poboljšanja i AI značajki

Preklopni telefoni, pametni satovi, slušalice i... najiščekivaniji "komad nakita".

Martina Čizmić | 10.07.2024. / 18:42

Novi Samsungovi proizvodi (Foto: Samsung)

 Samsung je na današnjem Galaxy Unpacked događanju koje je održano u poznatom Muzeju Louvre u Parizu, predstavio čak osam novih uređaja. Iako se gotovo sve o njima već znalo uoči samog predstavljanja, Samsung je ipak uspio sačuvati nekoliko zanimljivosti za sam kraj.

Kao što je bilo očekivano, predstavio je nove inačice svojih preklopnih uređaja - Galaxy Z Fold 6 i Galaxy Z Flip 6 (i Galaxy Z Flip 6 Olimpijsko izdanje). Tu su i dorađenje bežične slušalice Galaxy Buds3 i Buds3 Pro koje sad imaju nešto izmijenjeni dizajn. Očekivano, predstavljen je i pametni sat Galaxy Watch 7, ali i uz njega novi Galaxy Watch Ultra koji je oduševio na prvi pogled i koji cilja, prije svega, na korisnike koji se ozbiljno bave sportom. I naravno, ne smijemo zaboraviti Galaxy Ring, pametni prsten koji se s nestrpljenjem čekalo posljednjih mjeseci.

No, krenimo od početka.

Preklopnici su dovedeni (gotovo) do savršenstva

Ljeto je rezervirano za Samsungove preklopne telefone. Ovogodišnja verzija dizajnom podsjeća na prethodne uz jednu veoma važnu promjenu - puno su tanji nego prošlogodišnji. Ne iznenađuje stoga, što su u Samsungu verziju 6 nazvali "najtanjom i najlakšom Z serijom dosad".

Više nema zaobljenih rubova - naglasak je stavljen na potpuno ravne i simetrične okvire. Novi omjer zaslona na vanjskom okviru Galaxy Z Fold6 omogućava prirodnije iskustvo gledanja sadržaja, nalik onom na klasičnim pametnim telefonima. Dvostruka „šina“ preklopnih šarki, sada je poduprta poravnanim bridom preklopa, kako bi bolje „upila“ eventualne vanjske udarce. Osim toga, poboljšani su i slojevi glavnog zaslona koji pomažu smanjiti vidljivi pregib i održati čvrstoću. Uređaj dolazi s Armor Aluminum i Corning Gorilla Glass Victus 2 staklom, što bi trebalo garantirati dodatnu otpornost na udarce i padove.

Oba uređaja (i Fold i Flip) pokreće Snapdragon 8 Gen 3 Mobile Platform for Galaxy. Procesor je optimiziran za obradu zadataka umjetne inteligencije i donosi poboljšan grafički prikaz kao i općenito poboljšane performanse. Unaprijeđen je sustav hlađenja, koji poboljšava rad uređaja zahvaljujući povećanoj jedinici kondenzacijskog hlađenja na Galaxy Fold6. Ista tehnologija je sada, po prvi put, primijenjena i za Galaxy Z Flip6.

Novi Galaxy Z Fold6 donosi niz značajki i alata pokretanih umjetnom inteligencijom. Tako Note Assist u sklopu aplikacije Samsung Notes nudi prijevode, sažetke i automatsko formatiranje, za jednostavnije vođenje bilježaka. Nova ugrađena značajka prijepisa, omogućava transkripte, prijevode i sažetke glasovnih snimaka, izravno u Notes aplikaciji. Tekstovi pohranjeni u PDF datotekama, mogu se jednostavno prevesti i ugraditi, zahvaljujući PDF overlay translation značajki aplikacije Notes, a moguće je čak prekopirati i tekst, slike i grafikone. Novost je i dodana Composer značajka Samsung tipkovnice, koja predlaže tekst na temelju jednostavnih ključnih riječi, kako u email klijentu tako i podržanim aplikacijama društvenih mreža. U aplikacijama društvenih mreža, posebice, Composer može sastaviti tekst koji odražava ton korisnika, zahvaljujući analizi prethodnih objava. Nova Sketch to image značajka korisnicima omogućava stvaranje pravih umjetničkih djela, generiranjem detalja slika, prilikom crtanja ili skiciranja u aplikaciji Galerije ili na Note zaslonu.

Galaxy Z Fold6 nastavlja partnerstvo s Googleom koje je započelo sa S24 serijom. Posljednja generacija aplikacije Google Gemini potpuno je integrirana u novu Galaxy Z seriju i korisnicima nudi osobnog digitalnog pomoćnika pokretanog umjetnom inteligencijom. Jednostavnim potezom s ruba zaslona ili izgovorom „Hey Google“, korisnici mogu pozvati Gemini sučelje koje će im pomoći pisati, učiti ili planirati. Gemini je integriran i u neke Google aplikacije kao i značajka Circle to Search koja će pretražiti internet i ponuditi rezultate u trenu za traženi upit.

Interpreter značajka dolazi s novim načinom prikaza dijaloga, tako da obje strane mogu vidjeti prijevod na glavnom ili vanjskom zaslonu, za prirodniju interakciju. Značajka nudi i „jednosmjeran“ prijevod, tako da će korisnici s lakoćom pratiti predavanja, dok će funkcija Live Translate, koja prevodi telefonske pozive na uređaju u realnom vremenu, olakšati pozive s drugim govornicima.

ProVisual Engine pokretan umjetnom inteligencijom na Galaxy Z Fold6 omogućuje napredne mogućnosti uređivanja korištenjem Photo Assist značajke, na velikom zaslonu, omogućavaju jednostavnu izradu sadržaja na profesionalnoj razini. Portrait Studio nudi stvaranje raznolikih portretnih stilova, kao što su 3D crtež ili vodene boje, a ako korisnici žele proživjeti svaki trenutak s više detalja, značajka Instant Slow-mo omogućava trenutno usporavanje videozapisa, stvaranjem dodatnih sličica uz nesmetano iskustvo gledanja. Snimak, nakon toga, mogu ili pohraniti ili izravno podijeliti s prijateljima i obitelji.

AI u džepu

Novi Galaxy Z Flip6 dolazi s 3,4-inčnim Super AMOLED FlexWindow zaslonom na vanjskoj strani, koji je sad dodatno obogaćen značajkama pokretanim umjetnom inteligencijom, bez potrebe da korisnici rasklope telefon. Zahvaljujući Suggested replies značajki, koja analizira nedavne poruke i predlaže ton odgovora brzih odgovora na poruke. FlexWindow zaslonu omogućava i pristup novostima odnosno obavijestima Samsung Health ili odabir sljedeće pjesme kroz widget aplikacije za glazbu te nudi podršku za još više widgeta, kao i mogućnost provjere informacija s više widgeta istovremeno.

Korištenjem Photo Ambient značajke pokretane umjetnom inteligencijom, pozadinska slika zaslona može se mijenjati u realnom vremenu, u ovisnosti o dobu dana i vremenskim uvjetima. Korisnici također mogu jednostavno odabrati ujednačen izgled s predloženim rasporedom zaslona, zahvaljujući analizi pozadinske slike, te pomaknuti ikonicu sata ili promijeniti boju okvira, tako da pozadinska slika bude istaknuta.

FlexCam s novim Auto Zoom načinom rada automatski pronalazi najbolji kadar snimke, kroz automatsko prepoznavanje subjekta i zum prema ili od njega, prije nego odradi potrebna podešenja. Tako korisnici ne moraju birati naglasak na sebe, prijatelje ili nevjerojatnu pozadinu snimke, a sve to bez dodirivanja telefona.

Novi 50-megapikselni široki senzor podržava dvostruki zum za snimke bez šuma, kao i AI zoom za napredno iskustvo snimanja s uvećanjem do 10x, a 12-megapikselni ultraširoki senzor donosi unaprijeđeno iskustvo snimanja, s jasnim i oštrim detaljima slike.

Baterije na Flip6 je, zahvaljujući optimizaciji hardvera i softvera sad izdržljivija i ne bi trebala stvarati probleme korisnicima.

Samsung korisnicima nudi potpunu kontrolu nad načinom na koji dopuštaju svojim podacima poboljšati iskustvo umjetne inteligencije, kroz Galaxy AI postavke. Kao dodatni sloj zaštite, Enhanced Data Protection nudi end-to-end enkripciju kada korisnici sigurnosno kopiraju, sinkroniziraju ili vraćaju podatke, korištenjem Samsung Cloud platforme. Nova Galaxy Z serija također je podržana širokom mrežom Samsung značajki za sigurnost i zaštitu privatnosti, uključujući Knox Vault, Security & Privacy Dashboard, Auto Blocker, pristupne ključeve, Secure Wi-Fi te Private sharing korištenjem Quick Share značajke.

Ono što će posebno razveseliti korisnike je Samsungovo obećanje da će Fold6 i Flip6 dobiti sedam generacija nadogradnji operativnog sustava, i sedam godina sigurnosnih nadogradnji.

Posebna verzija uoči Olimpijskih igara u Parizu

Galaxy Z Flip6 Olympic Edition posebna je verzija novopredstavljenog Flip6 pametnog telefona koja će biti ekskluzivno dostupna sudionicima Olimpijskih igara u Parizu. Prvo je olimpijsko izdanje koje koristi Galaxy AI kako bi unaprijedio iskustvo natjecatelja tijekom Igara te dolazi unaprijed opremeljen s punim paketom ekskluzivnih usluga i korisnih aplikacija. Uz posebne značajke, karakterizira ga i jedinstven dizajn koji je ukrašen olimpijskim krugovima i paraolimpijskim agitosima u zlatnoj boji.

I bežične slušalice postale su pametne

Serija Galaxy Buds3 dobila je Galaxy AI. Ako, na primjer korisnik sluša predavanje na stranom jeziku, može uključiti Interpreter u načinu slušanja na Galaxy Z Fold6 ili Flip6 s Galaxy Buds3 slušalicama u ušima. Tako će čuti prijevod predavanja, izravno kroz Galaxy Buds slušalice, i premostiti eventualnu jezičnu barijeru. Također, jednostavnim izgovaranjem dvije riječi kroz Voice Command mogu pokrenuti ili zaustaviti reprodukciju glazbe, bez potrebe da dotaknu slušalice ili povezan telefon. Zvuk je moguće inteligentno optimizirati, neovisno o tome kako se nose Galaxy Buds. Mikrofoni u realnom vremenu analiziraju zvuk unutar slušalica, kao i u korisnikovom okruženju, te poboljšavaju kvalitetu reprodukcije, te podešavaju razinu aktivnog poništenja buke (ANC) kroz Adaptive EQ i Adaptive ANC. Tijekom slušanja glazbe, neprestano prikupljaju i analiziraju zvuk u okruženju korisnika i automatski nude najbolju razinu vanjskog zvuka, odnosno njegovog poništavanja, bez potrebe za ručnim podešavanjem, zahavljujući Adaptive Nose Control, Siren Detect i Voice Detect značajkama.

Galaxy Buds3 serija donosi nov, računalno-modeliran dizajn, koji bi trebao omogućiti ugodnije nošenje. Ono što upada u oko je lagani "repić" koji su slušalice dobile, a koji je odgovor na zahtjev. Novi dizajn omogućava poboljšano taktilno korisničko iskustvo, s obzirom na to da je lako koristiti slušalice jednostavnim „štipanjem“ ili klizanjem drške, čime se objedinjuje praktičnost i privlačnost. Galaxy Buds3 i Buds3 Pro nude dva praktična oblika; Galaxy Buds3 Pro namijenjene su nošenju umetnute u ušni kanal, za one koji žele bogatije zvučno iskustvo, dok su Buds3 otvorene, za korisnike koji žele koristiti slušalice u različitim okruženjima, i na dulje vrijeme.

Galaxy Buds3 Pro sadrže napredne dvosmjerne zvučne jedinice s planarnim „visokotoncem“ za profinjen i precizan raspon frekvencija, kao i dvostrukim pojačalima za kristalnu jasnoću zvuka u pokretu. Zahvaljujući Ultra High Quality Audio, koji podržava udvostručen sampling rate sa SSC kodekom, korisnici mogu slušati high-res izvore, na način kako su i snimljeni u tonskom studiju. Ista razina kvalitete zvuka omogućena je i za telefonske pozive. S unaprijed obučenim modelom temeljenim na strojnom učenju, serija Galaxy Buds3 može zabilježiti izvorni glas govornika, u različitim bučnim okruženjima, istovremeno pružajući bogat i prirodan zvuk poziva, sličan visokoj kvaliteti zvuka pametnih telefona, zahvaljujući značajki Super-Wideband poziv.

Galaxy Z Fold6 bit će dostupan u Hrvatskoj po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 1999 eura, a Z Flip6 od 1199 eura, dok će cijena za Buds3 iznositi 179 eura, a za Pro verziju 249 eura. 

Zdravlje na prvom mjestu

Samsung Galaxy Watch Ultra (Foto: Samsung)

Samsung je predstavio dva pametna sata kojima je zdravlje korisnika na prvom mjestu. Galaxy Watch7 dizajniran je kako bi pomogao korisniku u stjecanju cjelokupnog razumijevanja sebe. Uređaj podupire korisnike da stvore zdravije dane, s više načina za podršku svakodnevnog zdravlja. Omogućava detaljno praćenje više od 100 vježbi, i izgradnju rutina kombiniranjem različitih vježbi s Workout Routine, kako bi postigli svoje ciljeve. Uz značajku Race, mogu usporediti trenutne i prošle izvedbe vježbi u realnom vremenu, kako bi lakše pratili napredak i održali motivaciju. Dodatno, Body Composition nudi detaljan „snimak“ tijela i kondicije, za sveobuhvatno razumijevanje tijela.

Uz novi napredni algoritam umjetne inteligencije za analitiku sna, Galaxy Watch7 nudi i De Nova značajku praćenja apneje u spavanju, odobrene od strane američke FDA, pružajući jednostavan i proaktivan alat za provjeru potencijalnih znakova ovog poremećaja. Također, korisnicima omogućava praćenje pulsa u stvarnom vremenu, upozorava o abnormalno visokim ili niskim otkucajima srca sa značajkom Heart Rate monitoring, ali i prepoznaje nepravilan ritam rada srca koji može upućivati na atrijalnu fibrilaciju (AFib), s IHRN (Irregular Heart Rhythm Notification). Dodatno, uređaj daje detaljniji uvid u zdravlje srca, zahvaljujući Elektrokardiogramu (ECG) i praćenju krvnog tlaka (BP).

Napredne, detaljne i personalizirane mogućnosti praćenja zdravlja, moguće su zahvaljujući inovativnom hardveru Samsung Galaxy Watch7. Poboljšan BioActive senzor nudi poboljšanu preciznost mjerenja, omogućavajući korisnicima da bolje razumiju sami sebe, kroz detaljna mjerenja. Galaxy Watch7 po prvi put omogućava praćenje krajnjih proizvoda napredne glikacije (AGEs), izravno sa zgloba s AGEs Index. AGEs su pod snažnim utjecajem prehrane i načina života, te odražavaju cjelokupni biološki proces starenja korisnika, i pokazatelj su metaboličkog zdravlja.

Po prvi put koristi procesor izrađen u 3-nanometarskoj tehnologiji, Galaxy Watch7 nudi besprijekorno iskustvo s triput bržom središnjom procesorskom jedinicom i 30 posto poboljšanom energetskom učinkovitošću aplikacijskog procesora. Prvi je Samsungovpametni sat s dvo-frekvencijskim GPS sustavom, čime omogućava preciznije praćenje lokacije korisnika, čak i u gusto naseljenim urbanim područjima.

Zahvaljujući Galaxy AI značajkama, korisnici mogu jednostavno odgovoriti na poruku, s pomoću inteligentnih predloženih odgovora, koji ton poruke prilagođavaju analizom prethodnih razgovora, ili korištenjem dvostrukih gesti „štipanja“ upravljati Galaxy Watch satom i povezanim pametnim telefonom.

Galaxy Watch Ultra namijenjen je korisnicima koji se ozbiljno bave sportom ili pomno prate svoje fizičke aktivnosti i zdravlje. Tako dolazi u kućištu od titana 4. stupnja tvrdoće i vodonepropusnosti od 10 ATM. Radi na širem rasponu nadmorskih visina, od 500 metara ispod razine mora, do 9000 metara nadmorske visine, za praćenje naprednih sportskih aktivnosti poput plivanja u oceanu, ili vožnje bicikla u ekstremnim okruženjima.

Uređaj može pratiti i višeslojne aktivnosti, poput triatlona, u kojem prati plivanje, vožnju bicikla i trčanje, s pomoću nove pločice za mjerenje više sportova. Novi funkcionalni prag snage (FTP - Functional Threshold Power) za biciklizam precizno mjeri najveću snagu vožnje bicikla u samo četiri minute, s pomoću FTP metrike koju pokreće AI, čime će strastveni biciklisti otkriti svoj jedinstveni potencijal. Nudi naprednu personaliziranu zonu brzine otkucaja srca, tako da će svaki korisnik moći prilagoditi intenzitet vježbe, na temelju vlastitih fizičkih mogućnosti.

Novost je i Quick Button, s kojim je moguće trenutno pokrenuti i kontrolirati vježbe, i mapirati druge značajke koje odgovaraju trenutnim potrebama. Dodatno, moguće je aktivirati sirenu za hitne slučajeve. Nakon vježbanja, uređaj odmah prikazuje statistiku, s namjenskim brojčanicima za Galaxy Watch Ultra, koji se automatski može prebaciti u noćni način rada, za odličnu čitljivost u mraku. Uz to, s maksimalnom svjetlinom od 3000 nita, Galaxy Watch također jamči čitljivost, čak i na izravnom sunčevom svjetlu. Dugotrajna baterija omogućuje 100 sati rada u načinu štednje energije, odnosno 48 sati u načinu uštede energije pri vježbanju.

Galaxy Watch7 i Galaxy Watch Ultra prvi su Android pametni satovi koje pokreće Wear OS 5, a u Hrvatskoj će biti dostupni od 24. srpnja po cijeni od 319 do 399 eura za Watch7 (ovisno o veličini i konfiguraciji), dok će cijena za Ultru iznositi 699 eura.

Jedan prsten... da vlada svime?

Samsung Galaxy Ring (Foto: Samsung)

Najiščekivaniji uređaj koji je Samsung predstavio je Galaxy Ring. Najavili su ga još u siječnju, premijerno pokazali krajem veljače, a sad je napokon i postao dostupan. Istina, samo na odabranim tržištima i po ne maloj cijeni od otprilike 450 eura. 

Iako su mnogi nagađali kako će Galaxy Ring moći zamijeniti pametni sat, to se (barem za sad) neće dogoditi. Prsten je, prije svega, namijenjen za praćenje zdravlja i fizičke aktivnosti u kombinaciji s aplikacijom koja se nalazi na pametnom telefonu. Napravljen od titanija, dolazi u crnoj, srebrnoj i zlatnoj verziji, a korisnici će prije kupovine morati odrediti veličinu (mogu birati između devet različitih veličina).

Kako su istaknuli iz Samsunga, prsten je otporan na vodu pa ga neće biti potrebno skinuti ni pod tušem ni dok se pere suđe. Zanimljivo, radit će s Android, ali ne i Appleovim pametnim telefonima. I iako se šuškalo, Samsung (zasad) nije spomenuo nikakvu dodatnu pretplatu koju bi trebalo plaćati za pristup dodatnim opcijama.

Prema podacima iz Samsunga, baterija na prstenu izdržat će do sedam dana (uz napomenu da to ovisi o tome što se s prstenom radi), a kad se za to ukaže potreba, napunit ga se može u njegovoj kutijici.

Tijekom nošenja na kažiprstu senzori u prstenu će pratiti cijeli niz zdravstvenih značajki, a zahvaljujući pametnim algoritmima bilježit će nepravilno spavanje, hrkanje te probleme sa srcem i disanjem tijekom spavanja. Zanimljiva je značakja "Energy Score" koja analizira prikupljene podatke i korisniku daje preporuke koliko je spreman za dan koji je pred njim ovisno o tome kako je spavao odnosno kakva mu je bila aktivnost proteklog dana.

Treba istaknuti kako je moguće nositi i prsten i pametni sat zajedno, no onda će se neki senzori koji postoje na oba uređaja na prstenu isključiti kako bi sačuvao bateriju.

Nažalost, prsten neće vibrirati niti vam javiti ako vas netko zove na pametni telefon, ali su dostupne neke geste kojima možete ugasiti alarm ili započeti sa snimanjem videa na pametnom telefonu.

I na kraju, prsten će biti dostupan na "odabranim tržištima". Hoće li u nekom trenutku biti dostupan i u Hrvatskoj, za sad nije poznato. 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti