Samsungov patent mogao bi promijeniti način na koji punimo baterije telefona

Objavljene su informacije o Samsungovom patentu za bežično punjenje baterija – ova tehnologija trebala bi omogućiti punjenje uređaja bez potrebe za njihovim prislanjanjem na posebne podloge

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.03.2018. / 14:01

Samsung (Foto: Samsung) (Foto: Samsung)

Jedna od "obaveznih" opcija na novim top modelima pametnih telefona je bežično punjenje baterije, no s današnjim načinom bežičnog punjenja i dalje smo ograničeni na podloge za punjenje. Iako za punjenje telefona zaista nisu potrebne žice, oni se moraju postaviti na takve podloge (koje moraju biti povezane sa strujnom utičnicom) te se telefon puni samo kada je prislonjen na podlogu.

Ovakav način punjenja ipak ne pruža slobodu kakvu korisnici danas žele, odnosno mogućnost postavljanja telefona na bilo koje mjesto u prostoriji ili barem u blizini bežičnog punjača (ne direktno na podlogu) kako bi se telefon mogao puniti i kad ga koristimo, šetamo po stanu/uredu i slično. Nadamo se kako će se to uskoro promijeniti – neke kompanije već rade na ovakvoj tehnologiji, a godinama se priča i o Appleu koji navodno razvija tehnologiju putem koje bi se npr. modul za bežično punjenje ugradio u iMac i mogao bi puniti iPhone ili iPad postavljen u blizini računala.

Dok trenutno nemamo nikakvih informacija o Appleovom napretku na ovom polju, podaci o patentu kojeg je još 2016. prijavio Samsung (a koji je nedavno objavljen) pokazuju kako i u južnokorejskoj kompaniji žele riješiti problem bežičnog punjenja.

Samsung tako razvija "stvarnu bežičnu" tehnologiju koja bi omogućila punjenje baterije uređaja koji su u istoj prostoriji bez potrebe za prislanjanjem uređaja na podloge za punjenje. Iako u patentu nisu objašnjeni svi detalji ove tehnologije, plan je (bežično) fokusirati energiju prema uređaju kojeg se želi puniti, pri čemu se koriste posebni paneli koji usmjeravaju signale oko ljudi i drugih prepreka u prostorijama.

Ovo znači, napominju na stranici Alphr, kako će vlasnici Samsungovih telefona (ova tehnologija vjerojatno će se moći koristiti i s uređajima drugih proizvođača) moći nositi svoje uređaje po prostoriji u kojoj se nalazi uređaj za bežično punjenje i baterija na njihovom uređaju automatski će se puniti.

Kako je riječ samo o patentu, nije poznato hoće li Samsung zaista predstaviti konačan proizvod baziran na ovom patentu te se možemo samo nadati kako će se ovakav ili slični uređaji uskoro pojaviti na tržištu.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti