Sasvim su slučajno krenuli s proizvodnjom, a danas ih kupci pitaju - kad ćete na tržište izbaciti još

Što je tajna njihovog proizvoda? Kako sami kažu, nije tajna u sastojcima nego u recepturi koju ljubomorno čuvaju.

Martina Čizmić | 02.12.2023. / 10:00

Danijel Horvat i Monika Parat (Foto: Nova TV)

Danijel Horvat i Monika Parat nikad nisu razmišljali da će ih životni put odvesti u izradu slatkiša i grickalica. Danijel je 20 godina radio kao pirotehničar, sve dok nije upoznao Moniku. Tada je odlučio minska polja zamijeniti poljima (ili točnije nasadima) lješnjaka. No, jedna sasvim obična nedjelja i malo kreativnosti lansirali su ih u potpuno nov smjer. 

Danas o lješnjacima znaju sve, a kad su njihovi karamelizirani lješnjaci u pitanju, traži se paketić više. Njih se dvoje svojim idejama nadopunjuju baš poput karameliziranog šećera i lješnjaka, a što ih je dovelo u "Startaj Hrvatska", otkrili su nam u kratkom razgovoru.  

U svijet proizvodnje slatkiša (ako ih tako možemo nazvati) ušli ste slučajno. 

Apsolutno slučajno, spojila se jedna sasvim obična nedjelja i Monikina kreativnost. Nakon nekoliko zalogaja je Monika odmah rekla: mi ćemo to prodavati i naravno da sam to odmah prihvatio jer se nas dvoje maksimalno podržavamo i nadopunjujemo. Da imamo odličan proizvod postalo nam je jasnije tek nakon dva tjedna kada je stigla prva velika narudžba. Sve kasnije što se događalo, bilo je u hodu i na tom putu smo nailazili na mnogo problema koje smo eto koliko vidite, uspješno savladali!

Tko vam je tijekom samih početaka bio najveća potpora i, ako bismo tako mogli reći, "pokusni kunić"? Vi sami ili ste angažirali i obitelj, prijatelje...

Najveća potpora bili smo jedno drugome pogotovo što smo nailazili na mnogo prepreka i što je mnogima čudno, bez ijedne svađe, bez povišenog tona. Ako smo i povisili ton to je bilo od smijeha! Što se tiče isprobavanja naših karameliziranih lješnjaka degustatori su bili svi bližnji, pa čak i susjedi i možemo vam reći da ih uopće nije trebalo nagovarati i već se tada, u samim počecima vidjelo da će izazov koji smo kasnije postavili svima biti teško proći. Naravno da nitko nije uspio pojesti samo jedan!

Startaj Hrvatska 2023: All Sweet Startaj Hrvatska 2023: All Sweet (Foto: Nova TV)

Koliko je dugo trebalo da "usavršite" recepturu? Je li bilo "spektakularnih" promašaja? Razmišljate li i on nekim novim okusima ili namirnicama?

Kada Monika nešto radi to gotovo uvijek odmah uspije. Kod karameliziranih lješnjaka, nakon prve tave koju smo Monika i ja u trenu „uništili“ bilo je malo dotjerivanja na način da smo maksimalno smanjili količinu šećera koja je potrebna za proizvodnju.
Naravno da razmišljamo o novim proizvodima i u ovo kratko vrijeme smo naučili da u poslovnom svijetu moraš razmišljati godinu ili više unaprijed. Naš drugi proizvod je završen i u postupku je validacije roka trajanja. Očekujemo njegov izlazak na police trgovina u prvoj polovici sljedeće godine dok sad već dotjerujemo recepturu i pribavljamo strojeve za naš treći proizvod. O kojim proizvodima se radi, neka ostane mala tajna!

Koliko se vaš proizvodni proces promijenio od samih početaka do sad? Što su vam bili problemi s kojima ste se susreli na početku i kako ste ih riješili? Radite li sve ručno ili ste ipak angažirali neko tehnološko rješenje?

Bilo je tu dosta problema. Nismo imali odgovarajući prostor, mali kapacitet, pakiranje, nedostatak dokumentacije, neupućenost u zakonsku regulativu i još dosta toga. Sve smo to rješavali u hodu ali „puževim“ korakom. Onda se „ukazao“ projekt Startaj Hrvatska i partner Spar i sve se promijenilo, na bolje! Trenutno sve osim procesa karamelizacije radimo ručno dok navedeni proces odrađuje stroj.

Na što morate posebno obratiti pozornost? Imate li neku "tajnu" recepturu ili tehniku?

Iako proces karamelizacije odrađuje stroj, čovjek mora nadzirati izradu jer doslovno sekunde igraju ulogu. Tajna je definitivno u tehnici no naravno da ćemo i omjere sirovina zadržati za sebe.

All Sweet (Foto: Nova TV)

Poznato je da ljudi u Hrvatskoj vole slatko. Kakve su povratne informacije u vašem slučaju? Što kupce najviše oduševljava? Imaju li kakve zamjerke ili sugestije?

I više nego dobre! Dosta kupaca pa i onih koji će to postati je sretno što imaju slatkiš koji ih vraća u djetinjstvo. Mi smo prezadovoljni što su kupci shvatili da All Sweet karamelizirani lješnjaci sadržavaju manje šećera od nekih drugih slatkiša ili gaziranih napitaka.
Zamjerke su ujedno i sugestije, a to je da što prije na tržište stavimo naš drugi proizvod.

S obzirom na to da radite po vlastitoj recepturi, gdje i kako nabavljate sastojke? Koliko je teško pronaći kvalitetne sastojke? Surađujete li s domaćim proizvođačima?

Sve sastojke za karamelizirane lješnjake nabavljamo u Hrvatskoj a najbitniji, lješnjak dolazi s područja Slavonije i Baranje na što smo iznimno ponosni jer na taj način mi kao mali proizvođač podupiremo OPG-ove sa našeg područja. Čak su i naše zelene kutijice s područja Osijeka gdje i na taj način doprinosimo razvoju naše prekrasne, ali zapuštene Slavonije i Baranje.

Što za vas znači sudjelovanje u projektu "Startaj Hrvatska"?

Sve! Svega ovoga bez Startaj Hrvatska u ovako kratkom roku ne bi bilo. Projekt nam je dao sigurno minimalno dvije godine života jer uz pomoć stručnjaka iz Startaj Hrvatska i Spar Hrvatska mi smo uspješno svladali sve prepreke i danas se naš proizvod nalazi na policama respektabilnog lanca trgovina u Hrvatskoj. Da nas netko pita bi li ponovili ovu avanturu!? Naš odgovor je definitivno, DA i zato poruka svima onima koji imaju proizvod a ne znaju što i kako, projekt Startaj Hrvatska je idealna prilika za malog poduzetnika na koji se svakako treba prijaviti!

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti