Savjeti stručnjaka: Evo kako povećati doseg električnih vozila tijekom zimskih mjeseci

Hladnoća loše djeluje na trajanje baterija, no postoje neki trikovi koji se mogu primijetiti kako bi se produžilo njeno trajanje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.02.2022. / 14:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedan od najvećih problema vlasnika električnih vozila jest baterija, odnosno doseg automobila s jednim punjenjem, kao i brzina punjenja te broj raspoloživih punionica. Taj je problem još izraženiji tijekom zimskim mjeseci i hladnoće koja može utjecati na učinkovitost baterije te smanjiti doseg automobila. Ipak, postoje načini s kojim vlasnici e-vozila mogu produžiti vrijeme između punjenja, odnosno doseg vozila kada su vani niske temperature. Što sve možete napraviti, objasnili su stručnjaci iz Goodyeara.

Baterija se ne smije isprazniti ispod 20 posto

Slika nije dostupna Je li ovo scenarij budućnosti i zamjena za benzinske stanice?

Punjenje električnoga vozila nemojte odgađati do posljednjega trenutka jer će vam zimi za to trebati više vremena. Pobrinite se da napunjenost baterije ne bude manja od 20 posto. Električni automobil u hladnijim uvjetima također potroši dio napunjenosti baterije da se zagrije prije početka vožnje. Stoga se preporučuje punjenje tijekom noći i, ako je moguće, parkiranje u garaži da vozilo ne bude izloženo najvećoj hladnoći.

Za grijanje se pobrinite dok se automobil još puni

Energiju možete uštedjeti i prije nego što krenete od kuće. Ako se vaše električno vozilo prije odlaska još puni, počnite odmrzavati stakla i zagrijavati vozilo dok je još uključeno u struju jer na taj način za to neće trošiti energiju iz baterije, nego će vam ostati više za vožnju.

Krenite polako

Iako je jedna od najprivlačnijih prednosti vožnje električnim automobilom naglo ubrzavanje, u hladnim mjesecima to izbjegavajte jer se kod naglog kretanja baterija brže prazni.

Odaberite prave gume

Većem dometu vozila pridonijet ćete i odabirom odgovarajućih guma. Tu se prije svega misli na zimske gume koje osiguravaju dobro prijanjanje, učinkovitije kočenje, a malim otporom kotrljanja pomažu smanjiti potrošnju energije i u zimskim uvjetima.

Slika nije dostupna Fiat priprema jedan od najjeftinijih električnih automobila na tržištu?

Održavajte pravilan tlak zraka u gumama

Kad je vrijeme hladno, tlak u gumama donekle se snižava, što utječe na veći otpor kotrljanja i posljedično manju izdržljivost električnih vozila. Stoga treba češće provjeravati stanje guma i pobrinuti se da one budu pravilno napuhane. Time omogućujete optimalan domet vozila.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti